Той каза това пред bTV, визирайки бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.

В понеделник прокуратурата повдигна на Желязков обвинение за престъпление по служба по случая „Костинброд".

Според държавното обвинение главният секретар на МС при управлението на Бойко Борисов, а по-късно и на служебния кабинет, не е упражнил контрол върху печатницата "Мултипринт" - с цел да набави облага за собствениците й.

Според Сарафов това е единственото престъпление на чиновника, на базата на което може да му бъде търсена отговорност в съда. В работата му обаче имало редица други пропуски, които щели да бъдат включени в доклад на наблюдаващия прокурор.

В тази връзка заместникът на Сотир Цацаров уточни, че не се предвижда разширяване на кръга обвиняеми лица, така че делото ще върви към приключване.

За Гуцанов и присъдата от Страсбург

Сарафов бе лаконичен в коментара си на друга водеща тема от първия ден на новата седмица - присъдата срещу България да плати 40 000 обезщетение на социалиста Борислав Гуцанов заради ареста му в рамките на операция „Медузите", под ръководството на Цветанов.

„Ако внимателно се прочете обвинението, ще се види, че там се посочва унижение при задържането - прокуратурата не задържа, задържа МВР", каза Сарафов.

 Борисов може да бъде разпитан по случая "Чакъра"

Той коментира на кратко и развитието по други скандални дела, по които работи прокуратурата. Сред тях са двете срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, подновеният случай „Чакъра", както и този за тефтера на Филип Златанов.

Във връзка с делото за смъртта на Чакъра, Сарафов припомни, че се провежда ново разследване след решението на Европейския съд по правата на човека. Назначена е комплексна пожаро-техническа експертиза, защото къщата, в която е била Чакъра, е изгоряла, назначена е и съдебно-медицинска експертиза, разпитват се свидетели и вероятно ще бъде разпитан и бившият премиер Бойко Борисов.

Провеждат се следствените действия, препоръчани от Европейския съд.

За делото срещу Цветанов

Зам.-главният прокурор коментира защо се стигна до отвод на съдията по единственото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, което стигна до съда:

„Прокуратурата поиска отвод, защото когато е налице каквато и да е предпоставка за предубеденост на съдията, каквито са няколкото публикации в пресата, това би могло да предизвика съмнения в обективността на съдията и неговото решение, независимо какво е то. Не може да не се съобразяваме с изложеното в медийните публикации".

Това дело се доказва не само със свидетелските показания, но и с документите в делото, един от тях доказва, че бившият вътрешен министър не е извършил задълженията си по служба, предписани от закона. Воденото разследване, което може би е осуетено, е водено за изнудване, отвличане, за далеч по-сериозни престъпления. Разследването срещу Орлин Тодоров е водено за отвличане и изнудване", подчерта Сарафов.

Във връзка с другото разследване на прокуратурата срещу Цветан Цветанов, заместник-главният прокурор заяви, че това дело може да влезе в съда едва, когато дойде отговор на изпратената от нас съдебна поръчка от Великобритания.

„Моето лично мнение като гражданин, е, че колкото повече информация се предостави във връзка с това дело, толкова по-добре", каза Сарафов, запитан дали трябва да се публикуват онези над 875 телефона, които са подслушвани без разрешение, докато Цветанов беше вътрешен министър.

Сарафов все пак уточни, че единствено и само наблюдаващият прокурор по делото може да прецени дали тези телефони може да станат публично известни.