Съдебният състав с председател Събчо Събев постанови наказанието да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, съобщи "Фокус". 

Освен това съдът лиши Стоянов от правото да управлява моторно-превозно средство за срок от 13 години.

Подсъдимият трябва да плати и 6000 лева разноски по делото.

Единственият коментар на граничния полицай, след като чу решението на окръжните магистрати бе, че ще обжалва.

Максималното наказание, което той можеше да получи, е 15 години затвор.

Прокурорът по делото Димо Маджаров поиска Костадин Стоянов да бъде осъден на 10 години лишаване от свобода при общ режим. Според държавното обвинение, подсъдимият е нарушил 7 разпоредби на Закона за движение по пътищата, като престъплението е извършено при престъпна самонадеяност.

Прокурорът обърна внимание, че като служител на МВР Стоянов още повече би следвало да съблюдава нормите на закона, но е управлявал моторното превозно средство в пияно състояние и под влияние на наркотични вещества. Държавният обвинител бе категоричен, че настъпилото произшествие е изцяло по вина на подсъдимия.

Костадин Стоянов може да обжалва присъдата в 15-дневен срок пред Бургаския апелативен съд. Защитата обяви, че ще го направи.

"Не може поради професионалната си принадлежност един подсъдим да носи по-тежка наказателна отговорност. Това не е допустимо по законите на нито една европейска държава", каза адвокатът на подсъдимия Благой Потеров.

Според него дискриминация е да се настройва една група от населението срещу друга.

Присъдата не ни удовлетворява, заяви пред журналисти пък бащата на убитото бебе Красимир Кънев. Той бе категоричен, че с майката ще обжалват и ще настояват за максималната присъда по закон от 15 години лишаване от свобода.

Възмездие няма как да получа това е просто някакво справедливо наказание, но не е възмездие”, категоричен бе Кънев.

На 11 септември м.г. 36-годишният Костадин Стоянов се качи с личния си автомобил на тротоара в бургаското село и премаза бебешка количка, в която беше момиченцето. Малката Красимира загина на място.

Делото срещу Стоянов започна в Бургаския окръжен съд през март. Според съдебната експертиза реакциите на граничния полицай са били забавени, тъй като е употребил алкохол и е пушил канабис преди да седне зад волана.
Подсъдимият също призна, че в нощта преди катастрофата е пил. По думите му  - не повече от половин бутилка вино.

Днес обаче нова тройна автотехническа експертиза доказа, че Стоянов е управлявал автомобила си с 59 км/ч, а не с 50 км/ч, каквото е ограничението в населеното място.
Първата експертиза сочеше, че той е шофирал с 49 км/ч.