При трагичния инцидент през 2012 година загинаха 32 души.

"Тази присъда не е преувеличена. Франческо Скетино излъга пресата, съда, морските власти. Той не пое отговорност и няма данни в негова полза от началото на процеса, започнал през 2013 г.", заяви прокурор Мария Наваро пред съда в град Гросето, провинция Тоскана.

Прокурорът допълни, че мъжът, наричан от медиите "капитан Страхливец", е виновен за причиняване на корабокрушение и е изоставил кораба, преди всички пътници да бъдат спасени.

54-годишният Скетино е обвинен в забавяне на заповедта за напускане на кораба след удар в скали край италианския остров Джилио на 13 януари 2012 г. по време на рискована маневра и в напускане на кораба преди много от пътниците да бъдат спасени.

Вижте снимки >>>

Корабът с 4229 пътници от 70 страни на борда се наклонил, правейки невъзможно пускането на повечето спасителни лодки веднага след вдигането на тревога.

Прокурор Наваро поискала Скетино да лежи в затвора  14 години за причиняване на смъртта на много хора, 9 години за причиняване на корабокрушение, 3 години за изоставяне на кораба и 3 месеца за това, че не е информирал властите за инцидента.

"Бог да се смили над Скетино, защото ние няма да го направим", казал прокурорът Стефано Пиза в заключителната си реч, цитиран от АФП и БГНЕС.

Бившият капитан твърдял, че е забавил повикването на помощ, защото е знаел, че вятърът ще насочи кораба към сушата и е бил принуден да напусне кораба, след като паднал, когато той се наклони, като е бил хвърлен в спасителна лодка, която го отнесла до брега.

Очаква се присъдата да бъде произнесена не по-късно от средата на февруари.