Операцията е първа по рода си в световен мащаб и се следи с голям интерес по цялата планета.

Разглобяването на "Коста Конкордия" в Генуа трябва да приключи през лятото на 2016 година, предаде БНР.

Вижте снимки >>

Корабни сирени, камбанен звън и благословията на свещеника на остров Джилио изпратиха 300-метровия пътнически лайнер към неговото последно пристанище.

Той се държи на повърхостта чрез специални сандъци разположени по дължината на корпуса му. Движи се с 2 морски възела в час, теглен от два влекача от по 70 метра и с мощност от 12 000 конски сили всеки. Придружаващата го флота е от 15 плавателни съда с различно предназначение.

Предвижда се претърпелия корабокрушение кораб на 13-и януари 2012 г. лайнер да измине разстоянието от близо 200 морски мили до Генуа за 5 дни. Специалисти обясниха, че няма опасност той да създаде проблеми в открито море.

Отплаването на "Коста Конкордия" се следи директно от медиите в цял свят. Трагедията с  него и около 4000 души на борда, от които загинаха 32-ма, отделно един водолаз по време на спасителните дейности, остава паметна.

Срещу капитана му Франческо Скетино се води съдебен процес за непредумишлено множествено убийство, небрежност и изоставяне на кораба. Той го доближи прекалено до брега на остров Джилио, скала направи пробойна от 70 метра, круизът се обърна на едната си страна и по чудо се подпря на подводен риф.

Операцията по изправянето на "Коста Конкордия"