Сигурно е, че ще го искаме, заяви Вучич пред журналисти днес. По думите му е хубаво, че правото е над политиката и той не би желал да се окаже, че във Франция това не е така. Според Вучич, сръбската прокуратура има многобройни доказателства и много обвинения срещу Харадинай и би било доста необичайно, ако Франция не постъпи в съответствие с правото.

Френската полиция арестува бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай въз основа на издадена от Сърбия международна заповед за задържане за извършени от него военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г.

Харадинай е бил премиер на Косово през 2004 и 2005 г. След това е съден и оневинен два пъти по обвинения във военни престъпления от Международния трибунал за бивша Югославия в Хага.

Бившият високопоставен представител на Армията за освобождение на Косово е бил задържан на летище Базел-Мюлуз в Източна Франция на пристигане от Прищина.

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви снощи, че е неприемливо Харадинай да бъде арестуван в която и да било страна по света само въз основа на сръбска заповед за арест, пише белградският вестник "Политика", цитиран от БТА.

Хашим Тачи написа във Фейсбук, че косовските институции използват всички механизми, които имат на разположение, за да поправят грешката и Харадинай да бъде пуснат на свобода.

Ние, членовете на Армията за освобождение на Косово, сме горди, че се борихме против криминалния режим на Слободан Милошевич, а това потвърди свободният и демократичен свят, когато започна кампания за бомбардиране на сръбски цели, е посочил Тачи.

Партията на Харадинай - Алианс за бъдещето на Косово, нарече неговото арестуване "несправедливо и неприемливо".

Този акт е несправедлив и неприемлив. Призоваваме френските власти да позволят на Харадинай да продължи пътуването си и искаме от ЕС и европейските държави да не възпрепятстват свободното движение въз основа на незаконни заповеди за арест на Сърбия, заяви Алиансът за бъдещето на Косово, цитиран от сръбския вестник "Политика".