На първо четене Законът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, беше подкрепен само от ГЕРБ и Реформаторския блок. Подкрепящите кабинета Патриотичен фронт и АБВ реално го бламираха, като се въздържаха.

След извънредно заседание на Изпълнителния си съвет от партията на Кунева разпространиха официална позиция, в която пишат, че са разколебани дали РБ трябва да продължи да участва в управлението на страната.

"Днес българският парламент не събра достатъчно гласове да подкрепи Закона за предотвратяване на корупцията. Така беше лепнато историческо петно върху 43-то Народно събрание. Липсата на подкрепа от страна на АБВ е учудваща при положение, че това е законопроект на Министерския съвет, срещу който вицепремиерът на АБВ не е гласувал "против". Възникват въпроси от какво е продиктувана промяната в позициите на АБВ – от страх или от лични интереси", се казва още в изявлението на ДБГ.

Според формацията е необяснима и позицията на част от Патриотичния фронт, чиито представители подкрепили законопроекта в комисиите, но не и в пленарната зала днес.

"Случилото се днес разколебава нашите членове и симпатизантите в смисъла на участието на Реформаторите в управляващото мнозинство. ДБГ ще направи тази оценка на Националния си съвет в събота и неделя и ще постави въпроса пред парламентарната група на РБ", добавят Кунева и съпартийците й.

Те призовават за засилен обществен натиск в подкрепа на антикорупционните мерки и обявяват, че започват мащабна кампания в страната за мобилизиране на допълнителна гражданска подкрепа.

По-рано самата Кунева заяви, че корупция не се бори "със заклинания и билки, а трябва хирургическа намеса". Според нея законът е уплашил голяма част от депутатите с последиците, които може да има върху техните интереси и тези на хората, които защитават.

Кънев: Има ли смисъл от прокорупционно мнозинство?

Съпредседателят на РБ Радан Кънев пък написа във Фейсбук и Туитър, че вотът за антикорупционния закон е "отблъскващ инстинкт за самосъхранение и желание за привилегии и недосегаемост"".

По думите му това е изключително лош политически знак към българските граждани и европейските партньори, но най-вече към инвеститорите - местни и чужди - "от които очакваме да разкрият бизнес, производства, работни места..."

"Ако става дума за сговаряне между всички фракции извън ГЕРБ и РБ (въпреки прокламираните им "драматични" различия), изплашени от разкриване на собствените им далавери, се налага в откровен разговор с ГЕРБ да преоценим смисъла от съществуване на парламент с прокорупционно мнозинство. Ако става дума за безотговорна демонстрация на лично отношение от ПФ към българския вицепремиер, се налага тежък разговор с тези наши партньори", заяви още лидерът на ДСБ.

Според него резултатът от този разговор трябва да е ясно съгласие за приемане на твърдо антикорупционно законодателство от дясно мнозинство - ГЕРБ-РБ-ПФ.

Аз не съм чул за такава идея на ДБГ. Това трябва да бъде изговорено в коалицията, това, което се случи, не е приятно по никакъв начин, заяви по-късно здравният министър Петър Москов, който е зам.-председател на от ДСБ.

"Дълбоко не вярвам в това, че депутатите от ПФ са гласували от желание да няма мерки срещу мерки срещу корупцията. Трябва да се проведат разговори с тях, за да се види причината за това нещо и нещата да бъдат поправени максимално бързо”, заяви още той.

Аргументите на ПФ и АБВ против

От ПФ заявиха, че в закона има доста неясноти и съмнения за възможност да се използва за нечистоплътни цели. Необходимо е да се посочат конкретни критерии, факти и доказателства за образуването на производства срещу лицата, заемащи висши публични длъжности, заяви депутатът Валентин Николов.

Светослав Белемезов от АБВ пък изтъкна като проблем идеята на управляващите да натоварят бъдещото антикорупционно бюро с детайлната проверка на всички имуществени декларации.

"Обстоятелството, че ръководителят на органа ще бъде предлаган от кабинета и назначаван от президента, не дава основание, че бюрото ще бъде равно отдалечено от властта", каза още той.

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?