В подкрепа на закона на първо четена гласуваха само 101 народни представители, 38 бяха против, а 72 се въздържаха. Проектът беше подкрепен от ГЕРБ и РБ, БСП бяха против, а ПФ, АБВ, ДПС и "Атака" се въздържаха. Петима от представителите на БДЦ се въздържаха, а други двама гласуваха против, предаде БТА.

Антикорупционният закон предвижда създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. То ще обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации. Очаква се общо 10 000 политици, високопоставени държавни служители и магистрати ще попаднат под ударите на новото специално законодателство.

По време на дебатите Методи Андреев от ГЕРБ заяви, че законът трябва да всява страх в душите на хората, които искат да посегнат на обществените средства и именно това е превенцията.

Критики срещу закона обаче се чуха не само от опозицията, но и от депутатите от ПФ, които били готови с 30 поправки, така и от АБВ. Така реално двете подкрепящи кабинета партии бламираха проекта.

Лидерът на Атака Волен Сидеров пък заяви в типичния си стил:

"Меглена Кунева ще се бори с корупцията. Това е все едно сериен убиец да предложи закон за защита на ценността на човешкия живот. Това е все едно педофил рецидивист да предложи закон за защита на детето".

В нейна защита се изправи лидерът на ДСБ Радан Кънев, който каза:

"Остро възразявам срещу допускането на клеветнически и вулгарни изказвания от парламентарната трибуна. Колеги от ДПС, не се съмнявам, че защитавате Сидеров. Излезте си кажете: "Шубе ме е, не искам повече да се публикува информация за мен".

По-късно той написа в Туитър, че вотът за антикорупционния закон "е отблъскващ инстинкт за самосъхранение и желание за привилегии и недосегаемост".

В залата самата Кунева заяви, че е внесла проекта от името на правителството и защитава един добър законопроект.

"Ако вие искате да го направите идеален, пожелавам ви успех, ще работя заедно с вас", обърна се тя към депутатите преди гласуването.

След като законът бе отхвърлен, тя коментира пред журналисти, че не е била постигната воля за борба с корупцията в парламента, предаде „Фокус“. Подробната оценка предстои да се направи от РБ и със сигурност от ГЕРБ“, добави тя.

Корупцията е много тежка в България. Тя не се лекува със заклинания и билки, а трябва хирургическа намеса. Този закон я даваше“, подчерта вицепремиерът.

Според Кунева законът е уплашил голяма част от депутатите с последиците, които може да има върху техните интереси и интересите на хората, които защитават.

Смятам тази настойчивост да продължи от моя гледна точка. Това става за мен кауза с абсолютен приоритет“, каза още вицепремиерът.

Законът трябваше да бъде гласуван още преди лятната ваканция, но това не можа да се случи поради липса на кворум.
Според правилника пък законопроект, който е отхвърлен на първо гласуване, може да бъде внесен не по-рано от три месеца след отхвърлянето му и само след съществени промени в основните му положения, което се отразява в мотивите.

АНКЕТА: Трябва ли НС да приеме антикорупционен закон?