Това каза вицепремиерът Меглена Кунева относно предстоящото гласуване в НС на Анткорупционния закон, Тя заяви, че в него има „няколко точки“, в които се съсредоточава недоволството на политиците.

Може обаче те да предизвикат една по-дълбока проверка и накрая - резултат, че този, срещу когото има анонимен сигнал, е извършил нещо лошо. Аз смятам, че ние трябва да сме готови да платим тази цена – да платим цената на проверките, дори и когато те докажат, че няма нищо нередно. За мен в момента ситуацията е следната – по-добре една проверка повече, отколкото една проверка по-малко, каза Кунева.

Според нея законът е насочен точно в областта - „Корупция по високите етажи“. По думите и това е цената да бъдеш с власт.

В антикорупционното бюро ще работят специалисти, които могат да преценят кога има необходимост от проверка и кога сигналът е „пуснат от съсед, допълни вицепремиерът.

Другият спорен въпрос е кой да назначава органа.

Според Кунева, редно е това да е МС плюс Президента. Тя заяви, че знае профила на бъдещия ръководител на бюрото, но не и името му: Никой от правителството в момента не търси името на човека. Нека да се приеме Закона и да направим най-доброто, добави тя.