Това обяви президентът Румен Радев след четиричасово второ заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията", което миналия път беше отложено заради липса на кворум.

Както вече стана ясно, ГЕРБ настояват новият орган да се назначава от парламента, а БСП искат това да прави държавният глава.

Радев уточни, че все пак участниците в КСНС са постигнали съгласие за нещо:

„Обединихме се, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството, в институционалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет. Постигнато бе съгласие за основните насоки в работата на държавните институции, които да гарантират прилагане на комплексен подход, който наред с превенцията да се фокусира и върху своевременно разкриване, разследване и реализиране на наказателната отговорност, както и независимост на органите за противодействие на корупцията от проверяваните лица".

Президентът обяви, че в КСНС са се обединили и около три предложения към  изпълнителната и законодателната власт:

- Промени в НК, така че да се противодейства на корупционните престъпления не само в публичния, но и в частния сектор

- Народното събрание да разгледа и приеме Закон за противодействие на корупцията

- Новият закон да регламентира всеобхватни мерки за превенция, отнемане на незаконно придобито имущество и разкриване на престъпления на лица, заемащи или заемали висши публични длъжност.

Накрая Румен Радев заяви:

"Искам да подчертая своето виждане, че наистина е необходим независим разследващ орган, който да подпомага, пресича и разследва корупционните схеми, защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея не може да се задоволява само с превенция. Разбира се, те са важни, но тук говорим за всеобхватност. Сега нещата с в ръцете на нашите народни представители и предстои да видим доколко ще отчетат резултатите от днешното заседание и високите обществени очаквания".

Той подчерта, че корупцията покварява моралния климат, обезсърчава хората и отказва инвеститорите, затова силно се надява, че НС ще подходи осъзнавайки мащаба на проблема и надмогвайки конюнктурните, лични и партийни интереси в името на България.

Държавният глава добави, че КСНС на 30 май за националната сигурност е прецедент, защото въпреки наистина много добрия консенсус по редица конкретни мерки, те и досега не са претворени в политики и решения. Затова следващи такива съвети ще има, когато има реални стъпки, заяви Румен Радев.

АНКЕТА: Има ли политическа воля за борба с корупцията?