ЦИД: Има свръхвисока корупция в държавата

stat
14:07  |  11 декември 2014 | Общество / Редактор Гергана Мишева /  
През последната година са станали около 158 000 корупционни сделки на месец През последната година са станали около 158 000 корупционни сделки на месец
Сн.: freeimages.com

Свръхвисоки нива на корупция във всички сфери на държавата отчита годишният доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).
През последната година са станали около 158 000 корупционни сделки на месец, предаде БНР.

Според изследването, България по корупция се нарежда на трето място на Балканите след Албания и Черна гора.

През 2014 г. се регистрират най-високите нива на участие на българското население в корупционни сделки за последните 15 години.
Повечето от тях се извършват по инициатива на държавната администрация, чиито служители упражняват корупционен натиск върху гражданите.

Проблем е и политическата корупция.

"Има своеобразен връх и в политическата корупция, извън даже злободневните скандали със съдебната система. Ако трябва с един пример да изберем за политическа корупция и то в една такава форма, каквато е завладяването на държавата, това е управлението на големите инфраструктурни проекти в страната. Напоследък бяха случаят с "Белене" и фиаското с "Южен поток", коментира Огнян Шентов от центъра.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че докладът е труден за четене, защото констатациите са изключително тежки и категорични.

Тя определи документа като "много смел текст".

"Нуждаем се от един нов антикорупционен план за действие. Не толкова стратегия, колкото план, който да определя конкретните мерки и да дава реалната перспектива затова, което трябва да бъде направено. Аз лично мога да се ангажирам с това, че този план ще бъде разработен на базата на констатациите", добави Бъчварова.

България остава сред четирите най-корумпирани държави в ЕС, сочи индексът на международната неправителствена организация ”Трансперанси интернешънъл”. Страната ни се нарежда на 69-о място според индекса за възприятие на корупцията за 2014 г. сред общо 175 държави.

Вчера зам.-американският посланик у нас Брус Бъртън заяви пред представители на съдебната власт, че в България корупцията е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно върху живота на всеки гражданин.Последно в Общество


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.