През последната година са станали около 158 000 корупционни сделки на месец, предаде БНР.

Според изследването, България по корупция се нарежда на трето място на Балканите след Албания и Черна гора.

През 2014 г. се регистрират най-високите нива на участие на българското население в корупционни сделки за последните 15 години.
Повечето от тях се извършват по инициатива на държавната администрация, чиито служители упражняват корупционен натиск върху гражданите.

Проблем е и политическата корупция.

"Има своеобразен връх и в политическата корупция, извън даже злободневните скандали със съдебната система. Ако трябва с един пример да изберем за политическа корупция и то в една такава форма, каквато е завладяването на държавата, това е управлението на големите инфраструктурни проекти в страната. Напоследък бяха случаят с "Белене" и фиаското с "Южен поток", коментира Огнян Шентов от центъра.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че докладът е труден за четене, защото констатациите са изключително тежки и категорични.

Тя определи документа като "много смел текст".

"Нуждаем се от един нов антикорупционен план за действие. Не толкова стратегия, колкото план, който да определя конкретните мерки и да дава реалната перспектива затова, което трябва да бъде направено. Аз лично мога да се ангажирам с това, че този план ще бъде разработен на базата на констатациите", добави Бъчварова.

България остава сред четирите най-корумпирани държави в ЕС, сочи индексът на международната неправителствена организация ”Трансперанси интернешънъл”. Страната ни се нарежда на 69-о място според индекса за възприятие на корупцията за 2014 г. сред общо 175 държави.

Вчера зам.-американският посланик у нас Брус Бъртън заяви пред представители на съдебната власт, че в България корупцията е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно върху живота на всеки гражданин.