Изследване на неправителствената организация цитират днес Асошиейтед прес и БТА. Според него България е на 75 място по корумпираност в класацията на 176 страни, но е най-засегната измежду страните в ЕС.

Освен това тя губи позиции към по-лошо, според предишното изследване е била на 69-о място. Най-силно обхванати от корупция в България са съдебната система и законодателната власт.

В т. нар. Индекс за възприятие на корупцията за 2016 г. се казва, че популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи.

Председателят на Трансперънси Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години. А Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство.

Организацията поставя на първо място като най-малко корумппирани страни за 2016 г. Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия.

Сомалия е на дъното на класацията, а над нея са Южен Судан, Северна Корея и Сирия.

Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в омагьосан кръг корупцията и неравномерното разпределение на властта и на богатството в обществото, отбелязва неправителствената организация.

Когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични. Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите.

Това обаче по-скоро задълбочава, отколкото намалява напреженията, подхранващи възхода на популизма, посочва "Прозрачност без граници".

България е най-назад от всички страни в ЕС

България е 75-а от общо 176 страни и най-назад от всички 28 държави от Европейския съюз в Индекса за възприятие на корупцията през 2016 г. на "Прозрачност без граници".

Страната ни дели 75-ото място с друга държава от региона, Турция, както и с Кувейт и Тунис.

В предишния индекс, за 2015 г., България е била 69-а от общо 168 държави и отново последна в ЕС. Резултатът на страната от 41 пункта (максималните 100 пункта означават възприятие, че няма никаква корупция) остава непроменен.

От членките от ЕС в индекса за 2016 г. преди България са Гърция (69-а), Италия (60-а) и Румъния (57-а). Унгария е на 57-о място, Хърватия - на 55-о, а Словакия - на 54-о.

От държавите от региона най-напред е Словения (31-а), Кипър е 47-и, Сърбия - 72-а, Албания и Босна делят 83-ото място с други страни, а Македония - 90-а. Най-назад, на 95-о място, е Косово.

Русия и Украйна делят 131-ото място с Казахстан, Иран и Непал.

На първо място е Дания (с 90 пункта), следвана от Нова Зеландия (също с 90 пункта) и Финландия (89 пункта). В челната десятка са и Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада и Германия.

На обратния полюс, на последното 176-о място е Сомалия (10 пункта). Южен Судан е 175-и (11 пункта), а Северна Корея - 174-а (12 пункта).

Сирия е 173-а, а Либия, Судан и Йемен си поделят 170-ата позиция. Афганистан е 169-и, Гвинея-Бисау - 168-а, а Ирак и Венецуела си поделят 166-ото място.

Трансперънси интернешънъл коментира, че нито една страна дори не се доближава до перфектния резултат от 100 пункта. Над две трети от държавите имат под 50 пункта (средно 43), което говори за корупция, постоянно присъща на държавния сектор.

Страните в първа категория на индекса са далеч по-малко от останалите, чиито граждани чувстват всеки ден осезаемите последици от корупцията.

Хосе Угас изтъква, че "в твърде много страни хора не могат да задоволят най-основните си нужди и си лягат всяка нощ гладни заради корупцията, докато силните и корумпираните се радват на разточителен живот в условия на безнаказаност".

Безпокойство от действията на Тръмп

Трансперънси интернешънъл вече говори за първи признаци за отстъпване от новия президент на САЩ Доналд Тръмп от предизборните му обещания за борба с корупцията.

Организацията е възприела изчаквателен подход към Тръмп, но вече изпитва сериозни безпокойства, казва нейният директор за изследванията Фин Хайнрих. Новият президент на САЩ обеща да "пресуши блатото", но в "действията му досега има непотизъм (т.е. шуро-баджанащина).

"Хората в неговата администрация имат много конфликти на интереси. (В екипа на Тръмп) няма хора, които да се обявяват за прозрачност", коментира Хайнрих.