Изнасяйки днес отчета на правителството пред Държавната дума, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че няма да коментира лъжливия според него документален филм на Фонда за борба с корупцията и призова депутатите комунисти да не спекулират с тази тема, предаде Интерфакс, цитирана от БТА.

Депутатът от Комунистическата партия на руската федерация (КПРФ) Николай Коломейцев му подхвърли репликата: "Какво пречи на Медведев да се откаже от услугите на уволнения от него (бивш) финансов министър Алексей Кудрин, а също и на (шефката на Централната банка Елвира) Набиулина и да се защити от нападките на (опозиционера Алексей) Навални".

Въпросният филм, пуснат в интернет, е дело именно на Навални и неговата фондация. Отправените в него обвинения в корупция срещу премиера предизвикаха широк отзвук в социалните мрежи.

Медведев отговори по следния начин: "Няма специално да коментирам абсолютно лъжливия продукт на политически кариеристи и смятам, че и уважаваната от мене парламентарна група на КПРФ трябва са се въздържа от това."

Председателят на Думата Вячеслав Володин подкрепи премиера, отбелязва агенцията.

Депутатът от КПРФ Валерий Рашкин се канеше в деня на парламентарен контрол да зададе на Медведев въпрос за разследването, за което става дума във филма на Навални, но ръководството на КПРФ се обяви против това с аргумента, че "има предостатъчно други теми за обсъждане".

Интерфакс припомня, че в началото на април Думата отхвърли внесен от депутати комунисти проект за провеждане на парламентарно разследване по материалите на фондацията на Навални. А вестник "Комерсант" писа, че комунистите, внесли проекта (сред които Коломейцев и Рашкин), може да предприемат акция по време на словото на Медведев на 19 април, ако Думата не подкрепи предложението им за проверка.

Днешният правителствен отчет пред Думата се предаваше пряко на сайта на руския парламент. В него Медведев се спря и на сегашната обстановка в Сирия. Той нарече химическия инцидент в провинция Идлиб "добре замислена провокация", която донесе плодове на администрацията на САЩ. Според него какво точно е станало в Идлиб трябва да изясни компетентна комисия.

"Нашите американски партньори, особено по време на предизборната кампания, активно призоваваха за съвместна борба с т.нар. "Ислямска държава", казваха, че не е важно какъв политически режим ще има в Сирия, а е важно да се води борба срещу терористите. А какво виждаме? Първото действие, предприето от американската администрация, бе удар по правителствените войски. Тоест, води се борба не с терористите, а с политическата власт в Сирия", посочи Медведев.

"Очевидно е, че по-нататъшната ескалация на насилието ще доведе само до разрушаване на сирийската държава, до нейната фрагментация и най-малкото до частична победа на терористите, а това категорично не съответства на нашите планове", каза той. Според него извършеното от американците е "акт на военна агресия", защото е била употрeбена сила без санкция на ООН, в нарушение на нормите на международното право.

"Ние не знаем какво ще стане по-нататък, но е съвършено ясно, че от този акт на агресия спечели ИД, защото това на практика развърза ръцете (на джихадистите)", подчерта руският премиер.

На 26 март хиляди протестиращи излязоха на улицата в знак на протест срещу корупционния скандал с премиера Медведев. Стотици бяха арестувани, сред които и опозиционния лидер Алексей Навални. Той бе осъден на глоба и арест.