Арестите бяха извършени в луксозния петзвезден хотел Baur au Lac, който е с изглед към Алпите и Цюрихското езеро. Там делегатите на ФИФА са настанени за предстоящия на 29 май конгрес, на който трябва да бъде избран нов президент, съобщиха АП и "Ню Йорк Таймс".

Вижте снимки >>>

Всичките седем арестувани са свързани с футболната конфедерация на страните от Северна, Централна Америка и Карибския регион (КОНКАКАФ). Това са вицепрезидентът на ФИФА Джефри Уеб, който е и президент на футболната асоциация на Каймановите острови, както и другият вицепрезидент Еухенио Фигередо от Уругвай, бивш президент на футболната асоциация на Южна Америка.

Останалите петима са Едуардо Ли, президент на футболната федерация на Коста Рика, Хулио Роча от Никарагуа, Костас Текас от Великобритания, Рафаел Ескивел от Венецуела и Хосе Мария Барин от Бразилия.

Сегашният шеф на ФИФА Сеп Блатер, който не е сред задържаните, се кандидатира за пети мандат, а единственият му опонент за поста е принцът на Йордания Али бин Ал-Хусейн.

Разследването е за корупция, измами, пране на пари и рекет през последните 20 години. То е едно от най-значимите за главния прокурор на САЩ Лорета Линч, която бе избрана на поста само преди месец.

В официалното становище на швейцарските власти "лицата са разследвани по подозрения за приемане на подкупи от началото на 90-те години на миналия век до сега". Според разследващите става дума за подкупи и измами за над 100 млн. долара. Представители на ФИФА и служители на други, свързани организации, са получавали подкупи от представители на фирми за медийни и маркетингови права.

"Смята се, че в замяна те са получавали медийните, маркетинговите и спонсорските права за турнири в Латинска Америка. Според властите в САЩ тези престъпления са договаряни и подготвяни в САЩ, а плащанията са ставали в американски банки", добавят швейцарските власти.

В други държави са задържани още 7 души. Съд в Бруклин, Ню Йорк, повдигна обвинение срещу общо 14 души по случая, а централата на ФИФА, както и офисите на КОНКАКАФ в Маями бяха претърсени.

"ФИФА приветства разследването в корупция на швейцарските власти и ще сътрудничи на органите на реда. Това е добро за ФИФА. Не е добре от гледна точка на имиджа, разбира се, както и за репутацията ни. Но от гледна точка на прочистването и всичко, което сме направили през последните четири години като реформи, е добре", заяви директорът за връзки с обществеността на международната футболна федерация Валтер Де Грегорио.

По думите му, изборният Конгрес на ФИФА ще се проведе в петък, както е планирано, а колкото до Сеп Блатер, Де Грегорио бе лаконичен: "Дума не може да става за оттеглянето му".

Предполага се, че в основата на разкритията е бившият член на изпълкома на ФИФА и генерален секретар на КОНКАКАФ Чък Блейзър, който през 2012 година даде началото и на разкритията за подкупи около бившия кандидат за президент Мохамед бин Хамам.

В последните месеци ФИФА беше засегната от скандалите и обвиненията за корупция. В основата останаха подозренията около избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018 г. и 2022 г. Тези сътресения доведоха до оттегляне на водещи спонсори, а ръководителят на Етичната комисия Майкъл Гарсия подаде оставка, тъй като не беше съгласен с изопачаването на доклада му за корупция.

Принцът на Йордания Али бин Ал-Хусейн заяви, че няма нужда от коментари, защото е очевидно, че "историята с арестите ще има продължение".

"Днес е тъжен ден за футбола", лаконичен бе кандидат-президентът на ФИФА.