Светлозар Георгиев е обвинен в това, че на 2 декември 2016 г. в сградата на Съдебната палата във Варна е склонявал прокурор от Районна прокуратура, да наруши свои служебни задължения във връзка с правораздаването.

Той подбуждал прокурора да вземе решение, противно на вътрешното му убеждение и доказателствата по делото и да прекрати разследване срещу извършител на престъпление. Мотивирал го е да приеме, че деянието е малозначително по смисъла на Наказателния кодекс, т.е. не е престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Съдията подбуждал прокурора да вземе решение разследването за неправомерно съхранение на оръжие да бъде прекратено. Това стана известно миналата седмица.

Прокурорът от РП - Варна не се е поддал на въздействието на съдията и е внесъл обвинителен акт срещу извършителя в Районен съд – Варна.

Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е оказвал натиск върху прокурор, заради случай със забравен върху автомобил автомат, уточни миналата седмица говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова.

Съдия Светлозар Георгиев остава на свобода срещу парична гаранция в размер на 3000 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.