На 2 март е прекратено наказателното производство за извършено престъпление по служба от магистрат, за което самата Дончева настоя да бъде образувано, след като неин подчинен я обвини в корупция. Още тогава тя отрече категорично обвиненията и настоя за проверка, за да докаже невинността си.

През октомври миналата година, в заявление, разлепено в коридорите на Съдебната палата (вижте в галерията), съдията от Търговското отделение на САС Милен Василев обвини шефката си в действия със "силен корупционен мирис". Той твърдеше, че Дончева е иззела неправомерно съдебни дела, които са му били разпределени, за да ги разглежда лично. Сред тях било и търговско дело с предмет на иск в размер на 102 млн. лева, свързан с несъстоятелността на КТБ.

"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от Ваша страна (макар да нямам доказателства за последното). Пожелавам Ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение...", пишеше още в заявлението.

При проверката обаче са разпитани и тримата съдии от въпросния съдебен състав, които категорично са заявили, че в периода, през който спорът бил висящ за разглеждане, страните по първоинстанционното дело или свързани с тях лица не са се опитвали да осъществяват с тях какъвто и да било извънслужебен контакт. Същевременно върху тримата магистрати не е било упражнявано и влияние от ръководството на САС за взимане на решение в една или друга посока, съобщиха днес от пресцентъра на прокуратурата.

„Като се отчетат горните обективни обстоятелства, както и категоричната позиция на тримата магистрати (Василев, Иванов и Хайдукова), че не им е оказвано каквото и да е въздействие с цел вземане на конкретна позиция по предмета на разглежданото търговско дело, намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за виновно-умишлено поведение от страна на съдия Дончева, насочено към осъществяване на специалната цел - да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда", пише в постановлението на наблюдаващия прокурор.