Държавният глава участва в антикорупционен форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията, на тема „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България”.

"Корупцията е болка на съвремието, виждаме я в глобален мащаб. Тя присъства в дневния ред като негатив на прогреса. Чувстваме силно негативен ефект, заради тежкото наследство от провалена приватизация, нежеланието на политическите партии за надпартийна администрация", посочи президентът, цитиран от БТА и "Фокус".

Той изтъкна, че има няколко сериозни проблема, над които политиците да се замислят. Един от тях е завладяването на държавата.

"Политиците да се ангажират с конретни резултати. Административната корупция е отстъпила. Мандатът на Орешарски беше определен като период с най-висока степен на завладяване на държавата. Масовите протести бяха естествена и здравословна реакция на гражданското общество", каза Плевнелиев.

По думите му сега е регистриран видим спад в корупционния натиск, но нивото на корупция остава неестествено високо, подчерта президентът.

Корупцията функционира като данък за обществени услуги и е тревожно, че се възприема за нещо нормално. Най-тежката степен е установяването на частен контрол върху контролните и правоприлагащите органи, посочи Плевнелиев.

Според него най-тежко е поразена енергетиката. Днес в България всеки трябва да плаща за провалените в зародиш проекти от "Големия шлем", смята още държавният глава.

"Ако можехме да отсеем проекти като "Белене", "Цанков камък", КТБ, фалиралите банки през 1996 -1997-ма година, съсипаната приватизация и всички десетки милиарди, преминали през ръцете на държавата, къде щяхме да сме сега", попита риторично президентът.

Той посочи, че "Белене" е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на прозрачност, как държавата подкрепя гигантски проекти без оценка на икономически ефект, без договор, без нищо.

Усещането за корупция е най-силно, когато липсва усещане за справедливост и няма ефективна съдебна система, посочи Росен Плевнелиев.

Докладът за корупция в България

Критично високи нива на корупция у нас. Това отчете 11-ият доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който беше представен на форума с участието на президента Росен Плевнелиев, министри и магистрати.

Връхната точка на порочното явление в последните 5 години е 2014-а.

Според изводите от наблюдението корупционните сделки продължават да се случват със знанието и участието на висши управленци.

Административната корупция у нас е сравнима с държавите, които сега кандидатстват за Европейския съюз, сочат изводите от доклада, представен от Русалн Стефанов:

„При около 1,3 млн. корупционни сделки годишно едва около 120-160 завършват с ефективни осъдителни присъди, което показва една генерална неефективност на контролната система".

Още за доклада >>>

Бъчварова: Корупцията се развива по-бързо

Докладът на Центъра за изследване на демокрацията показва, че каквото и да сме направили, резултатите не са достатъчни, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат, посочи Бъчварова.

Даваме възможност на бизнеса и гражданите да работят с цялата информация, която имаме. Държим да сме открити, но се сблъскваме с проблема, че тази информация още не е готова за използване, каза Бъчварова.

Второто добро лекарство срещу корупцията, според вътрешния министър, е откритото управление, съчетано с целия потенциал на електронното управление.

Кунева даде висока оценка на комисията за конфискация

От всички органи за борба с корупцията, Комисията по конфискация има най-голям резултат. И тя ще направи много ефективна работата на новия закон, каза вицепремиерът Меглена Кунева.

Тя посочи, че антикорупционното законодателство не може да реши всички проблеми. То набляга на конфликта на интереси и проверката на имуществото по висшите етажи, обществените поръчки, инспекторатите. Ако стриктно не приложим закона с желание и хъс, той ще остане на хартия. Не можем да допуснем това, каза Кунева и допълни, че е узряло обществено недоволство и усещане за спешност.

Антикорупционният закон на Кунева >>>