Веселин Вучков даде специална пресконференция, на която представи организационни мерки за контрол на пътното движение.

Миналата седмица след скандалното клипче в интернет, което показва как пътен полицай взема подкупи, премиерът Бойко Борисов настоя да се вземат мерки, които да прекратят рекета на пътните полицаи. Той възложи на министъра да издаде заповед на улицата да имат правото да проверяват и съставят акт само квалифицирани полицаи и само под непрекъснатото заснемане с камера.

Вучков обясни, че само квалифицирани екипи на КАТ-"Пътна полиция" ще правят проверка на пътя.
Охранителните полицаи ще могат да спират коли само за обща проверка - за самоличност, регистрации, багаж и материали и вещества, пътници.

„Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”. Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”. Те имат и бадж със снимка, на който има име и идентификационен номер”, каза министърът, цитиран от "Фокус".

Целта на мерките, който той предприема, е да се избегне прекият контакт между служителите, осъществяващи пътен контрол, и водачите на автомобили.

"Ако такъв контакт се наложи, той да бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудиозапис", добави Вучков.

Така всяка проверка ще се записва.

Всички проверки на коли ще трябва да бъдат докладвани от дежурните полицаи в съответните районни полицейски управления, като полицаите трябва да съобщават защо се извършва и каква е причината за спирането на автомобила, предаде БНР.

Проектозаконът, който има за цел да върне мобилните камери на пътя, също е почти готов.
Според Вучков пускането на мобилните камери ще решава на 80% проблема с корупцията по пътищата.

Контролът на скороста ще става по два начина. Единият е чрез стационарни камери, които издават електронен фиш. Те са 25 на територията на страната. Другият е чрез мобилни камери за електронен фиш, които са 148.

„Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи административен акт за установяване на нарушение в районното полицейско управление по местоживеене”, обясни Вучков.

Записите от камерите ще се съхраняват във фонд, достъп до който ще имат само специално определени ръководни служители от областните дирекции на МВР.
Записите ще се съхраняват месец, след което ще бъдат унищожавани.

Министърът добави, че контролът по спазване на други изисквания на Закона за движение по пътищата – като шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца – ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватни или холандски проверки - спиране при поне два патрула, като ще има и видеоматериали от проверката.
Полицаите от различните екипи ще контролират сами себе си
.

Спирането на автомобили за проверка ще става само на определени места. Хората ще бъдат информирани за тях чрез табели и чрез сайтовете на областните дирекции на МВР.

В 400 коли на полицията вече има GPS системи за контрол, а до месец 2500 коли ще бъдат оборудвани, предаде Дарик. Така ще се знае къде е патрулката във всеки един момент.

„Новият модел няма да намали възможностите за контрол и санкциониране на нарушения”, уточни министърът.