Това съобщи пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев, предаде БТА.

Целта, по думите му, е радикална реформа в прокуратурата, включително и създаването на институцията на независим заместник-главен прокурор с антикорупционно звено към него т.е пряко въвеждане на румънския антикорупционен модел в нашето правосъдие. 

"Няма да допуснем замитане на темата за българската прокуратура под килима и няма да я изоставим, като в същото време сме отворени за диалог, който да доведе до реформа там", декларира Кънев.

Той припомни, че Гражданският съвет и ДСБ са "за" гласуваната тази седмица на първо четене промяна в Закона за съдебната власт, която урежда съдийското самоуправление, но са срещу текстовете за прокуратурата, защото там няма достатъчно промяна.

Тъмносините имали съмнения обаче, че между двете четения и положителният елемент ще бъде орязан. Ако предложението на ДСБ и "България на гражданите" все пак мине, депутатите възнамерявали да внесат и пакет от норми за изменения в Наказателния кодекс, допълни Атанас Атанасов, зам.-председател на тъмносинята партия.

На въпрос той коментира, че с оглед на създалата се ситуация (последният атентат в Истанбул и редицата други терористични актове), за българските спецслужби трябва да бъдат заделени повече пари.

Така както приехме да бъдат инвестирани няколко милиарда за отбрана, още толкова са необходими и за службите и сектор "сигурност", смята депутатът.

Премиерът Бойко Борисов обясни пред депутатите по време на парламентарния контрол за Независимия анализ на дейността на българската прокуратура, който се извъшва от европейски прокурори на мисия у нас.