След като толкова лесно бяха разсекретени докладите на ДАНС и прокуратурата, кое е наложило те да бъдат засекретени и колко ли още подобни доклади получават ненужно висок гриф на секретност, само за да бъде скрито от българското общество това, което вече стана ясно – корупцията, паралелната държава са се вкоренили трайно в нашето общество. Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров по повод справката на ДАНС и постановлението на прокуратурата за работа на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), изнесени по време на пресконференция в централата на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Изпълнявайки своята мисия за борба с паралелната държава, БСП ежедневно се натъква на подобни корупционни схеми. Пет от тях внасяме в прокуратурата”, подчерта Зафиров.

„Внасяме сигнал, свързан с действия на един от знаковите кметове на ГЕРБ – кметът на община Стамболийски Георги Мараджийски. Той беше персонално споменат от Бойко Борисов като кмет за пример. Едно от първите му действия, като кмет, обаче е да уволни 42 служители. На тяхно място, според сигнала, получен при нас, са назначени лица, близки до самия кмет”, обясни Атанас Зафиров и подчерта, че тук става дума за модел „Хасково 2”, „Кумгейт 2”.

Той обясни, че в сигнала са посочени и обвързаности, и шуробаджанащина, и злоупотреби.

„Внасяме сигнал за същия модел и за кмета на Тетевен. Става дума за безпринципни назначения, съмнения за нарушения в процедурите по назначаване, включително назначаване без провеждане на конкурси на хора, близки до кмета”, посочи Зафиров.

„През следващата седмица ще продължим с внасянаето на сигнали и за други български общини - като Шумен, Бургас, Септември и редица други, управлявани от ГЕРБ”, подчерта членът на ИБ на БСП.

Атанас Зафиров посочи и случая с охранителната фирма на Министерство на отбраната - фирма МОБА.

„Надявах се, че след наша пресконференция по темата, прокуратурата ще се самосезира или министерството ще предприеме някакви коригиращи действия”, каза членът на ИБ на БСП.

Той обясни, че не се е случило нищо подобно, а е получено смехотворно обяснение от зам.-министъра на отбрана и никаква реакция от прокуратурата.

„Буди притеснение това, че те продават оръжието, което е част от капитала на фирмата и се използва за дейността й. По-страшното е, че продават оръжие в съвсем не малки количества – 400 пистолета, без да разполагат с лиценз за такава търговия. Нещо повече – по време на процедурата, фирмата е и с изтекъл лиценз за съхранение”, обясни Зафиров и подчерта, че от тази сделка са произлезли и щети, съпоставяйки постигната цена за продажба и реалната пазарна стойност на артикулите.

„Има съмнение за злоупотреба и в община Дулово - за проведени процедури в нарушение на Закона за обществените поръчки и сключен договор за консултантски услуги с фирма „Партнер консулт”, на която са изплатени суми, възлизащи на над 120 хиляди лева, за работа, за която според сигнала и според публикации, никога не е извършвана”, обясни членът на ИБ на БСП.

По думите му любопитното е, че въпросната фирма е печелила поръчки за стотици хиляди левове в част от територията на област Варна.

„Адресът на регистрация на тази фирма съвпада напълно с адреса на друга фирма, чийто собственик е бащата на един от евродепутатите на ГЕРБ с влияние в регион Варна. И нещо повече – собственичката на фирмата, чрез други фирми, е обвързано лице с бащата на евродепутата”, заяви той.

„Поредният сигнал засяга зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов”, каза още Зафиров. Той се позова на интервю, дадено от един бивш гл. секретар на МВР, който казва, че благодарение на Цветан Цветанов са хванати Наглите.

„Цветанов ме запозна с един човек, вътрешен за Наглите, който ме запозна с един човек”, казва в интервюто въпросният бивш гл. секретар на МВР.

Според Зафиров тези обстоятелства поставят редица въпроси, свързани с морала и закона при осъществяването на срещи между министър и човек, определен от самия бивш гл. секретар на МВР, като човек, вътрешен за Наглите.

„Затова ние питаме – откъде, как, кога и при какви обстоятелства Цветан Цветанов, който по това време заема поста зам.-министър председател и министър на вътрешните работи, познава лице, вътрешно за Наглите и съответно какви са допирните точки и отношенията между зам.-министър председателя и министъра на вътрешните работи, по това време Цветанов, и човек, определен като вътрешен за Наглите?”, попита Зафиров.