Той е най-високопоставеният военен, осъден в страната от дълги години насам.

74-годишният Го беше лишен от военния си чин и имотите му бяха конфискувани, съобщава агенция Синхуа. Преди да се пенсионира през 2012 г. Го беше зам.-председател на влиятелната Централна военна комисия и един от 25-те членове на Политбюро на управляващата Китайска комунистическа партия.

Според анонимни източници, цитирани от хонконгския в. "Саут чайна морнинг пост", Го е приел 80 милиона юана (12,3 милиона долара) и е присъждал по-високи чинове в замяна на подкупи.

Миналата година започна разследване за корупция срещу сина му, генерал- майор Го Чжънган, припомня ДПА. Още тогава се очакваше да бъдат предявени обвинения и срещу бащата.

Го е признал, че е вземал подкупи, според прокуратурата.

Сюй Цайхоу, друг бивш заместник-председател на влиятелната Централна военна комисия, също беше разследван за корупция, но през март почина от рак. Той е бил пряк подчинен на Го в комисията.

Китайският президент Си Цзинпин неотдавна насочи към висшите офицери фокуса на своята кампания срещу корупцията, засягаща както високопоставени, така и редови чиновници.

Корупцията в китайската армия е широко разпространена, най-малкото от 90-те години насам, когато военни започнаха да ръководят хиляди фирми и ведомства.

Има информация, че високопоставени генерали са натрупали смайващи състояния чрез корупция. Някои смятат, че подобни практики са подкопали морала и боеспособността на китайската армия.

Досега най-високопоставената политическа фигура, изправена напоследък пред съда, беше бившият шеф на вътрешната сигурност Чжоу Юнкан. На 11 юни м. г. той беше осъден на доживотен затвор за приемане на подкупи, злоупотреба с власт и разкриване на държавни тайни.