Това стана след настояване на основната опозиционна партия Нов политически алианс за демокрация, съобщават световните медии, цитирани от БТА.

Президентката на страната Пак Гън-хе е на обиколка в Латинска Америка и като се прибере ще реши дали да приеме оставката.

До нея се стигна, след като Сун Вон-джон, бивш директор на фалиралата компания БТП, беше намерен обесен в дома си в Сеул на 9 април.

В джоба му следователи откриха списък с имена на 8 политици, сред които премиерът и началникът на канцеларията на държавния глава.

Срещу тези имена бяха записани суми и се предполагаше, че това са платени подкупи.

Бизнесменът беше заподозрян, че е подхранвал черна каса със средства, отклонявани от сметките на компанията си, за да купува политици и чиновници. Той се самоуби малко преди да бъде разпитан от прокурори.

Преди две години той разказа пред местен вестник, че е дал 30 милиона вона (25 500 евро) в брой на Ли Ван-ко, който по онова време се бореше за депутатско място. Ли Ван-ко отхвърли тези твърдения.

Според законите на Южна Корея политиците не могат да приемат дарения, по-големи от 100 000 вона.

Скандалът разклаща още повече доверието в президентката Пак. Общественото одобрение за нея рухна след потъването на ферибота Севол преди година, в което загинаха 304 души, от които повечето ученици.

Пак Гън-хе редовно е критикувана и за неправилна преценка при назначенията на министрите си. Няколко високопоставени служители бяха принудени да напуснат постовете си заради разкрития за техни предполагаеми измами.