Това съобщи пред комисията по организираната престъпност, корупцията и прането на пари в Европарламента, по-известна като "Антимафия", германският експерт Ролф Шлотерер, предаде БНР.
Той е съветник на българското правителство в центъра за борба с корупцията БОРКОР.

Шлотерер обясни, че лошо описани условия за кандидатстване по обществени поръчки и неясни изисквания към офертите оставят много голямо поле за интерпретации. 
Така цялата процедура може да бъде повлияна, каза той пред евродепутатите.

По неговите думи у нас се създават много комисии, които дори нямат реални правомощия да оценяват оферти – "защото няма задължителна единна процедура, няма и правила членовете на комисиите да са независими".

Германският експерт каза, че условия за корупция са налице още в началото на процедурата. Този извод той направил след разгледани стотици обществени поръчки.

Шлотерер припомни, че България е сред страните, в които се констатират най-много нередности. КЗК обаче не реагирала на сигнали за корупция и много често пропуските не се откривали или не се признавали.
Това, според Ролф Шлотерер, е ясен белег, че в България има да се прави още много.

Все пак той определя като много обнадеждаващи постигнатите дотук резултати от БОРКОР. Там са изготвили анализ на законодателството, причините за корупция, процедурите за вземане на решения и различните корупционни практики. Анализът е отишъл много далеч и е позволил на правителството да предприеме законови и организационни мерки, каза германският експерт.