Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред съда в Страсбург, заяви за БНР неговият адвокат Васил Василев.

Николай Цонев бе задържан през април 2010 г. по обвинение в корупция, докато се намираше във ВМА. Той бе накаран да падне на колене и срещу него беше насочен пистолет. На разпространения от МВР видеозапис от задържането му бившият прокурор Роман Василев казва на Цонев: "Тъй като сте абсолютен престъпник - на колене". После с глава почти между краката бившият министър буквално е завлечен до болничния асансьор.

Адвокатът на Николай Цонев сезира Европейския съд за правата на човека заради унижаващите действия от страна на служителите на МВР и прокуратурата, както и заради нарушената му презумпция за невиновност.

В жалбата се цитират изказвания на прокурори, вече извън системата, и на бивши управляващи, в които не личало никакво съмнение във виновността на Цонев и задържаните с него съдия Петър Сантиров и бившия секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Към този момент тримата са оправдани от две съдебни инстанции и се чака последната дума на Върховния касационен съд.

След като се е запознал с жалбата на Николай Цонев, съдът в Страсбург е уведомил за нея специалната дирекция в Министерството на правосъдието, която е признала визираните в нея нарушения.

Съдът е предложил на двете страни да се споразумеят, а на бившия военен министър да бъдат изплатени 15 000 евро. Предстои той да реши дали да приеме тези условия.

Цонев има срок до утре, обясни адвокат Васил Василев.