Това съобщи пред журналисти съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след днешното заседание на Съвета за развитие по коалиционната политика, на което е бил обсъден въпросът, предаде БТА.

Кънев посочи, че предстоят още разговори и кой да избира ръководителя на бюрото за борба корупцията.

Вчера парламентът отхвърли на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. ГЕРБ и Реформаторският блок подкрепиха законопроекта, но Патриотичният фронт и АБВ гласуваха "въздържал се".

По-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че след три месеца законът за борба с корупцията по високите етажи на властта ще бъде внесен отново в Народното събрание. По думите му от 25 години не е имало такъв закон, това, че още три месеца няма да има не е толкова страшно. По правилник трябва да мине този период, за да може един отхвърлен закон да бъде гласуван отново.

Радан Кънев отбеляза, че приемането на адекватно и твърдо антикорупционно законодателство е една от основните причини за участието на Реформаторския блок във властта.

"Неслучайно незабавно поискахме тези разговори и доста бързо колегите разбраха, че сме доста сериозни, а и че съгласие около антикорупционно законодателство е необходимо, за да продължи да съществува и мнозинството и правителството", добави той.

Първият разговор се състоя, както с колегите от АБВ, така и от Патриотичния фронт, посочи съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок и добави, че на моменти дискусията днес е била остра.

"Важен е резултатът, а той е, че българският парламент ще гласува антикорупционния закон при първа възможност, без той да бъде смекчаван в своята строгост към нас политиците", добави Кънев.

Няма принципни политически различия за приемането на законопроекта, има някои технически детайли, които трябва да бъдат обсъдени, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която председателства Съвета за развитие към Министерския съвет.

Започваме диалог за подобряване на законопроекта и след като всички разбираме, че имаме нужда от него, той да бъде приет във възможния законов срок, добави тя. По думите й трябва да се засили диалогът вътре в правителството, така и между правителството и парламентарните групи.

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че на 3 декември Министерският съвет вече може да внесе отново законопроекта за превенция и борба с корупция.

"След разговора ми с министър-председателя Бойко Борисов нямам съмнение, че законопроектът ще бъде силен. Зад такъв ангажимент трябва да стои цялото мнозинство, което подкрепя работата на правителството, това е тема, по която не можем да имаме различия. Да не мине закон на първо четене, защото една или друга група е против анонимните сигнали, това е просто прикритие да се отложи изобщо темата за силен отпор на корупцията, коментира тя по повод вчерашното гласуване", добави тя.

По думите й този въпрос е можело да бъде изяснен между първо и второ четене.

Кунева посочи, че от "Движение България на гражданите" ще направят необходимото, за да може човек по човек в Народното събрание законът да бъде разбран и следващия път да бъде приет.

АНКЕТА: Трябва ли НС да приеме антикорупционен закон?