От едната страна на кръстосания огън

Петър Курумбашев (С&Д, България) каза по време на дебата в Европарламента за Българското европредседателство вчера, че сбъдването на мечтата за европейската интеграция на България не е довело до преодоляване на проблема с корупцията.

Евродепутатът от Зелените Ска Келер (Германия) изтъкна, че много от мерките срещу корупцията са неефективни, подателите на сигнали са застрашени.

На това премиерът Бойко Борисов отговори, че корупция има навсякъде и се води огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше нищо. Сега София след Цюрих е най-добре организираната система.

Ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции. Как ще ни избират все нас на първо място. Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре, зарече се пред евродепутатите Борисов.

Доверие в това отношение му гласува председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Министърът на икономиката Емил Караниколов каза пред журналисти в София, че от началото на годината у нас са сключени договори за инвестиции на стойност 350 млн. евро. През последните месеци инвеститорският интерес към страната ни расте (на фона на по-слабата 2017-а), което според него не се връзва с представата за корумпирана страна.

Защото след като идват инвеститорите, значи нещата са променени, смята Караниколов. 

От другата страна на огъня

Корупцията (България е оценена като най-корумпираната държава в ЕС от "Трансперънси интернешънъл"), огромната бюрокрация, лошата образователна система и мутренските времена с насилия и убийства все още са трън в очите на чуждестранните инвеститори, написа британският "Икономист".

Алекс Баркър коментира във "Файненшъл таймс", че България остава най-бедната страна в ЕС, има високо ниво на корупция и слаби институции, което така и не й позволява да се присъедини към Шенгенското пространство и Еврозоната.

"Корупцията е навсякъде. Искаш рушвет – заповядай. За детската градина, за доктора, за полицая или в по-голям мащаб – за да се спечели договор, финансиран от ЕС. 10 семейства си разделят богатствата на страната. Някои от тях са си построили чудесни къщи, които се охраняват от бодигардове и камери. Да живееш в „Бояна“ или „Драгалевци“ означава „Аз съм богат“ или „Аз съм корумпиран“, пише в анализ на френското издание „Журнал дьо Диманш“.

"Гардиън" пък "откри" председателството ни със заглавие: „Корупционен облак е надвиснал над България.

Клишета и факти

Може да се признае, че така написаното за България, като най-корумпирана страна, са често повтаряни клишета.

Но откъде идват те?

Факт е самият механизъм за наблюдение над България, прилаган от ЕК за спазване на върховенството на закона;

Факт е, че Европейската комисия не намери достатъчно основания да отбележи в поредния си доклад, че нещо се е променило от януари 2017 г. в борбата срещу корупцията. Там има най-малък напредък.

Факт е липсата на съдебни преследвания, които да доведат до осъдителни присъди по високите етажи на властта.

Факт е вкорененото усещане за корупция сред българите, което се показва в различни проучвания. Повече от един на всеки 5 пълнолетни, или около 1,3 милиона души, се предполага, че са взели участие в корупционни практики по данни на Центъра за изследване на демокрацията, цитирани от наблюдатели.

Факт са чиновническата корупция (на по-ниски нива) от една страна, и т.нар. корупционен щит - злоупотреби с обществени поръчки, политически зависимости, контрабанда, заобикаляне на данъчното законодателство, медиен контрол - от друга.

Тези факти са известни по света и у нас, не се оспорват и няма как да се справим с корупцията за 2-3 години.

Ако надеждите на Борисов са в намаляването на административната тежест за граждани и фирми - има малко основания за оптимизъм - машината се задвижва бавно, а инерцията е от десетилетия.

Ако надеждите на Борисов са в антикорупционния закон - ефект може и да има, но би било илюзия да се смята, че закон изкоренява корупция - както се изказа вицепремиерът му Томислав Дончев.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За вота на недоверие на БСП и корупцията >>