Ще има музика, ще гърмят фойерверки и в полунощ срещу 1 януари. България, най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС, ще поеме щафетата на ротационното председателство на блока, пише британският вестник „Гардиън“ под заглавие: „Корупционен облак е надвиснал над България, която поема председателството на Европейския съюз“, предаде БНР.

Макар и да няма онова влияние от миналото, председателството все пак представлява голям момент за страната от Източните Балкани, която стана част от последната вълна на разширяване на ЕС.

Повече от 10 години от присъединяването на България в сила обаче остават въпросите за борбата с корупцията, докато наличието на крайно десни партии в правителството поражда тревога, отбелязва изданието.

Според индекса на „Трансперънси интернешънъл“ България е най-корумпираната страна в ЕС.

Изданието цитира председателя на Центъра за проучване на демокрацията в София Огнян Шентов, че в страната никой не преследва политическата корупция, в затвора няма бивши представители на властта. Доклад на центъра рисува мрачна картина за корупцията от дъното до върха на обществото.

Повече от един на всеки пет пълнолетни, или около 1,3 милиона души, се предполага, че са взели участие в корупционни практики, като плащане или получаване на подкупи, но само 72 съдебни дела са приключени през 2015 година.

България поема от Естония председателството в Съвета на ЕС и планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там, пише френският "Монд" в коментар, придружен със снимка на президента Румен Радев, предаде БТА.

Българското председателство вижда тук най-вече удобен случай да постави на преден план тема, централна за него - както направи Естония с дигиталната икономика. Изборът на София е да акцентира върху задълбочаване на отношенията със Западните Балкани.

"Те имат нужда от ясна европейска перспектива и свързаност както помежду им, така и с държавите членки", настоява България и споменава в тази връзка планове за действия в сферите на транспорта, енергетиката, дигиталните технологии и образованието, отбелязва вестникът.

Изданието припомня, че макар и малка страна, България има задачата да организира министерските срещи на ЕС "в период с твърде натоварен дневен ред, както винаги към края на мандата" на настоящите европейски институции. Такъв е обаче принципът на ротационното председателство и Брюксел очаква от нея на първо място техническа работа с парламента по многобройните текстове, дискусията за които приключва. Големите държави и Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, "остават на кормилото, що се отнася до големите проблеми като Брекзита и бъдещето на еврозоната", посочва "Монд".

В репортаж от България швейцарският "Тан" разказва за подготовката на доброволците, които ще подпомагат предстоящата работа. Присъствието им със сигурност най-добре откроява европейския устрем на българите, подчертава пред всекидневника Евгения Колданова от Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство в Съвета на ЕС.

За 176-те места кандидатстваха над двойно повече хора, въпреки че България остава най-бедната страна в общността и "доброволчеството не е особено популярно у нас", добавя тя.

Повечето са студенти, но мнозина опитни български компютърни специалисти и служители от стартъп компании също са предложили безплатно услугите си, изтъква изданието.
"Това показва, че наистина имаме среща с историята", гордо казва Лидия, която следва трета година в Софийския университет. Двайсет и еднагодишното момиче олицетворява проевропейска България, която иска да се представи добре, да се покаже като достоен носител на европейските символи и ценности, заключава "Тан".

АНКЕТА: Ще спечели ли България от европредседателството?