Депутатът Веселин Методиев определи на пресконференция това като "признание за връх на политическа корупция", предаде БГНЕС.

На 28 декември вътрешният министър призна в студиото на bTV, че независими депутати са прехвърлили полагаемата им се субсидия към ГЕРБ и после я получават обратно.
"Това, което мога да кажа и това, което е публично известно - има част от независимите депутати, които са прехвърлили своята субсидия и я получават от политическа партия ГЕРБ за осъществяване на техния парламентарен..." - бяха думите на Цветанов, качени и на сайта на правителството, в отговор на въпрос как партията намира начин за материален стимул на отцепниците от други парламентарни групи.

"Констатираме, че корупцията се е превърнала в модел, по който в България се е формира парламентарното мнозинство", коментира Радан Кънев, заместник-председател на ДСБ. "За първи път в демократичната история на страната ни беше налице признание, че т. нар. независими депутати, които формират мнозинството в България, не са независими, а са зависими от това, че на тях им се плаща за техния глас. За първи път мнозинство се формира чрез плащане на депутати, за да гласуват заедно с правителството", добави Радан Кънев.

Разкапва се самата политическа система, заяви междувременно в интервю по БНР лидерът на ДСБ Иван Костов.
"В опита да се измъкне от атаката, че присвояват чужди пари на други партии, той (Цветанов) каза, че дават тези пари обратно на независимите депутати за парламентарна - и тук прекъсва, защото се усеща, че казва нещо много лошо за българската политическа система", коментира Костов, цитиран от "Фокус".

"От тази гледна точка, нашият основен проблем, като държава, е, че ние сме управлявани от парламент, в който няма политическо мнозинство, а има мнозинство от ГЕРБ и независими народни представители, които обаче подкрепят ГЕРБ, вероятно и заради тази огромна финансова облага. Защото става въпрос за 17 000 лева на месец, които взимат точно тези депутати, а не ги взима никой друг депутат от ГЕРБ, да речем, за парламентарна дейност”, каза още бившият премиер.

След произнасяне на комисията по корупция, ДСБ ще поиска Сметната палата да провери и движението на парите за независимите народни представители.

От партията ще поискат от колегите си в антикорупционната комисия да се произнесат по случая и да предложат мерки, с които да се промени законодателството, за да не се допуска такава практика. ДСБ определиха това като "пробойна в законодателството" и посочиха, че тя е създадена от Тройната коалиция, но и от БСП, и ДПС са я оценили като грешка.

Още миналата седмица лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че ще започне подписка за сезиране на Конституционния съд  да се отмени този текст от закона, който позволява на напуснал една парламентарна група депутат, да прехвърли субсидията си към друга. Той заяви, че ще се обърне към омбудсмана и Върховния административен съд, защото това е "противозаконно отнемане на финанси". Повечето от независимите народни избраници, които прехвърлиха субсидиите си към ГЕРБ, са именно отцепници от "Атака".