Нивата на корупция са се повишили над два пъти през последните 5 години, каза в ефира на "Хоризонт" Александър Стоянов от ЦИД.

До 2011-та година нивата на корупция спадат, засегнати са средно около 9% от гражданите, сега са 22 на сто. Става дума за 1,3 милион такива случая годишно, което според експертите е много.

Обратът се дължи на серия от обстоятелства в две посоки - едната е административна корупция, другата - завладяване на държавата.

Под административна корупция се има предвид дребни единични сделки на чиновници с по-нисък ранг, които правят услуги, поясни Стоянов по БНР вчера.

Когато имаме «по-силни актьори», т.е граждани или фирми, или заедно, те си имат корупционен щит корупционни канали, във връзка с всичко, за което общуват с държавата. Точно това е моделът „Кой?“, каза експертът.

Има доста схеми, които изследователите от ЦИД са обобщили така - злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол.