Вицепремиерът нарече документа обективен и отчете, че в него се съдържа направеното от правителството след неговото встъпване в длъжност. 
Според нея обаче най-критична е частта за работата на ВСС и там няма никакъв напредък и "това е зле", но има положителна оценка за работата на прокуратурата, предадоха "Фокус" и БГНЕС.

"Акцентирано е да се приложи новата стратегия за съдебната реформа. Отбелязан е проблемът с неефективното изпълнение на съдебните решения и фактът, че подсъдимите успяват да избягат от правосъдието", посочи Кунева.

По думите й сигналът към магистратите е много ясен - законът се прилага "с вяра и строгост, иначе това не е магистратура и това не са магистрати".

"Най-напред трябва да изградим инфраструктурата за независимост и да видим дали това ще даде добри плодове. Смяната на едни хора с други не е панацея. Разделянето на ВСС на две и събирането му по някои въпроси е добър вариант, но това не е догма", добави Кунева.

Тя обърна внимание на акцента в доклада, че корупцията продължава да бъде сериозен проблем в България.
Критично била оценена липсата на превантивни действия срещу корупцията.
Кунева коментира, че в България няма нито една институция, която да е ангажирана с борбата с корупцията.

"Необходими са спешни законодателни мерки за борба с корупцията", призова тя.

Кунева изброи критиките, че организираната престъпност продължава да бъде тежък проблем в България, че продължава сплашването на свидетели и оказването на натиск върху тях.

"Единствената валута в политиката е доверието. Друга няма. Ако тя е с ниска стойност, ние не можем да влезем в нормален диалог с останалите страни-членки на ЕС. Този доклад дава шанс на България, но догодина няма да е така", подчерта вицепремиерът.

Според нея мониторингът никога няма да спре по отношение правосъдието и борбата с корупцията и България винаги ще бъде сравнявана.

Кунева оповести, че на базата на доклада вече са изготвени мерки и план за действие.  

Иванов: Докладът очертава отсъстващия напредък 

Министърът на правосъдието Христо Иванов коментира, че докладът очертава коректно множеството области на проблеми и отсъстващ напредък.

"Страната ни продължава да изостава от стандартите на ЕС в областта на правосъдието, върховенството на закона, защитата правата на човека и установяването на свободно от корупция управление. Резултатите от Евробарометър убедително доказват, че тази достойна за съжаление оценка се споделя не само от ЕК, но и от цялото общество", отчита Иванов, цитиран от пресцентъра на министерството на правосъдието.

Иванов отбелязва, че сред малкото позитивни наблюдения, особено цени констатацията, че правителството е започнало да нарича проблемите с техните имена и в лицето на актуализираната Стратегия за съдебна реформа има детайлен план за излизане от така подробно описаната в доклада стагнация.

"Важно е неговият тон на въздържание от по-обхватни обобщения да бъде разбран правилно: той ни най-малко не е повод за самоуспокоение. Напротив, става дума за кредит на доверие, който от ЕС, а и собственото ни общество, "отпускат" при много кратък срок и висока политическа лихва. Трябва да разбираме ясно, че до следващия устен доклад на ЕК до Съвета на ЕС през лятото трябва при пълна мобилизация да реализираме съществени реформи, както на конкретни институции, нормативни актове и политики, така и в поведението на носители на политически и административни отговорности", коментира Иванов.

Правосъдният министър изброява областите, в които трябва приоритетно да се съсредоточат усилия:
  • реорганизация на ВСС, включително чрез конституционни промени, така че да бъде в състояние да осигурява добро управление и да се ползва с доверието на магистратите и обществото;
  • вдъхване на нов живот и засилване на Инспектората към ВСС;
  • пристъпване към реализация на заявката за въвеждане на нов организационен модел на прокуратурата и усъвършенстване на нормативната база за работата ѝ.
Междувременно ВСС отчете напредък там, където ЕК критикува най-силно.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира вече, че в доклада на ЕК се вижда, че има кредит на доверие, което се дава към днешното стабилно управление. По-рано политици коментираха, че са очаквали по-лош доклад.

АНКЕТА: Коя препоръка от доклада на ЕК е водещ приоритет, според вас?