Докладът ще бъде оповестен в сряда в 13 часа.
България и Румъния са членки на ЕС от 2007 г. Те обаче все още са обект на редовен контрол от страна на Брюксел, който иска да се увери, че те имат независима и ефикасна съдебна и административна система.

Годишната оценка винаги се очаква с притеснение от София и Букурещ, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Европейската комисия смята, че България все още не е постигнала необходимите резултати, се казва в доклада, с който АФП се е запознала предварително. Брюксел приветства напредъка, професионализацията на съдиите и борбата с конфликта на интереси.

Европейската комисия признава също така, че българското правителство продължава да има "неотслабваща воля" за продължаването на реформите, но смята, че честността на съдиите си остава "област, която буди сериозно безпокойство", се казва в доклада.
"Обвиненията срещу магистратите все още не са обект на преследване от страна на съдебната йерархия, а когато се наложат санкции, те са прекалено снизходителни", се отчита в доклада.

Сериозна загриженост предизвиква пасивното отношение на ВСС, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд към недостатъците в съдебната практика, пише още в документа, цитиран и от БНТ.

Резултатите на полицията в борбата с организираната престъпност "трябва да се подобрят значително", се отбелязва още в доклада.
"Борбата срещу корупцията по висшите етажи на властта все още не е дала конкретни резултати", се допълва в документа.

В доклада се препоръчва още новият специализиран съд да получава толкова дела за разглеждане, колкото позволява капацитетът на съдиите, както и спешно да бъде прието законодателство за конфискация на незаконно придобитото имущество въпреки връщането на закона от парламента.

Картината е по-малко негативна по отношение на Румъния, отбелязва Франс прес. Европейската комисия приветства "значителните мерки, взети от една година за подобряване и модернизиране на функционирането на съдебния апарат", се казва в доклада. Брюксел смята, че Букурещ трябва да продължава с усилията си трябва да постигне по-голям напредък в борбата с корупцията.
"Няколко важни дела се се бавят в съдилищата от години", се посочва в документа.

И за в двата случая - и за България, и за Румъния - Европейската комисия обещава да направи догодина оценка дали да продължава или не тези годишни проверки, без обаче да поема никакъв ангажимент в едната или в другата насока.

Последна актуализация в 20,10 ч.