Това показват резултатите от доклад, изготвен от групата на Зелените /Европейски свободен алианс (ЕСА) в Европейския парламент, които бяха обявени от съпредседателя на групата Ска Келер на пресконференция в София, предаде БТА.

Снощи тя участва в протеста в защита на Пирин, а тази сутрин обяви, че докато правителството не чува протестиращите, гласът им е чут в Брюксел.

Келер подчерта, че върховенството на правото и правосъдието са проблем не само за България, но и в цяла Европа. И се обяви против построяването на втория лифт, както и бъдещото трасе през Кресненското дефиле, защото пътят може да го "разсече". Евродепутатката беше категорична, че пътят не може да минава през дефилето, защото то е природно богатство и трябва да се намери друг вариант.
Тя предупреди, че ЕК няма как да финансира трасе през Кресненското дефиле, защото това е нарушение на европейското законодателство.

Авторът на доклада Александър Кашъмов, който е ръководител и на правния екип на "Програма достъп до информация", уточни, че той обхваща не само корупцията в България, но и в другите държави по света. Адвокатът информира, че в него е направен акцент на връзката на борбата с корупцията и състоянието на свободата на словото. Кашъмов наблегна, че в последните години България пада надолу в тези два индекса. По думите му това не е случайно - има връзка между тези два факта. Според него в борбата с корупцията се полагат усилия от поне 18 години, включително и на законодателно ниво.

"Изводите са, че се полагат много усилия, има и напредък, но има и много големи проблеми по отношение на корупцията, за които не се вижда как ще се решат. Въпреки че са се написали почти всички необходими закони, България не се е справила с приложението им", отбеляза Кашъмов.

Като негативни примери в борбата с корупцията той даде казусите "Батко и братко", "Николов и Стойков", както и хонорара, получен за проекта "Цанков камък".

Равносметката показва, че неуспехите са по-сериозни от успехите, каза още Кашъмов. Той допълни, че ЕС не се оказва на своето необходимо ниво, за да наблюдава действията, които държавите-членки извършват по отношение на превенцията и противодействието на корупцията.

Съпредседателят на Зелените Борислав Сандов пък заяви, че корупцията на най-високите етажи на властта продължава да е основен фактор. Според него това, че в България все още няма нито един политик на високо ниво, осъден за корупционно престъпление, доказва, че има симбиоза между организирана престъпност и политическо представителство на най-високо равнище.