Депутатите решиха всеки, подал информация за подкупни официални лица да може да носи съдебна отговорност, ако проверката приключи без заключение за престъпление. Мярката, прокарана от „Обединени патриоти”, по всяка вероятност ще откаже повечето граждани от сезиране на антикорупционния орган.

Правосъдният министър Цецка Цачева изтъкна, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който не се търси наказателна отговорност за подателите на сигнали.

По думите на Цачева след първоначалните искания за изцяло анонимни сигнали, сега се стига „в една друга крайност”. Тя отбеляза и че всеки, който има данни за престъпление, може да подаде сигнал в прокуратурата.

Президентът Румен Радев избързва със заявките за налагане на вето, заяви правосъдният министър.

Тя отхвърли критиките, че се създава „алтернативна прокуратура” или „алтернативен съд”, тъй като новият антикорупционен орган няма да има разследваща функция. Според Цачева той ще е ценен с обединяването на данни от множество информационни системи.

По отношение на т.нар „царски имоти” Цачева подкрепи решението на управляващите в крайна сметка да се откажат от извънсъдебно споразумение със Симеон Сакскобургготски, който води дела срещу България в Страсбург.

„През 1998 г. Конституционният съд обявява за противоконституционен закона, по който е конфискувано имуществото (…) Тогава, когато един закон е обявен за противоконституционен от КС, органът, чийто акт е обявен за такъв, това е Народното събрание, трябва да се произнесе”, подчерта Цачева.

По думите й е крайно време статутът на „царските имоти” да бъде решен с нов закон.