"Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни, но да оставим настрани този европейски виц"...

Политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа "доброто и лошото ченге".

Това каза в Горна Оряховица президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за "въвличането" на президентската институция в политически диалог с партията ГЕРБ във връзка с превъоръжаването на Военновъздушните сили.

Преди дни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че по данни от различни източници държавният глава е защитил закупуването на бойни самолети "Грипен". Това, според Цветанов, е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство.

Затова ГЕРБ ще предложи анкетна комисия в парламента да проучи „сделката с изтребителите“, започната от служебното правителство. Предстои внасянето на конкретни мотиви за съставянето ѝ, каза днес пред журналисти във Велико Търново Цветан Цветанов, който ръководи и ПГ на ГЕРБ.

Президентът Радев изрази надежда премиерът Бойко Борисов ясно да каже подкрепя ли декларациите на своя заместник.

Борисов вече намери повод да обяви, че са го задължили да купуваме "Грипени"-и на последното заседание на МС. Дни по-рано той разговаря по темата с шведския премиер.

Радев е категоричен, че няма да участва в работата на комисията.
Няма как президентът да бъде викан в парламента, каза държавният глава.

"Когато говорим за корупция, очаквам да разбера дали г-н Борисов е прочел папката, завещана му от премиера Герджиков", изтъкна Радев.

Той заяви, че комисията, ако иска може да провери решенията, подписите и графиците, които правителството "Борисов-2" е разработило, утвърдило и разписало, а предишното 43-то Народно събрание е приело, и за които има много ясен график.

Радев има предвид факта, че комисията, извършила подреждането на офертите за купуване на въоръжение, е назначена от кабинета "Борисов 2".

Президентът посочи, че очаква детайлен анализ и доклад за средствата за всички видове въоръжени сили и е получил уверение, че правителството работи усилено по подготовката на документите, които е трябвало да бъдат подготвени до 20 юни, съгласно решенията на КСНС.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до президента с въпрос дали тези решения са изпълнени от кабинета в срок.

Цветанов: Всички факти наяве

Зам.-председателят на ГЕРБ изрази убеденост, че членовете на анкетната комисия в НС ще успеят да съберат всички необходими факти и ще изяснят обстоятелствата около взетото политическо решение от кабинета "Герджиков".

Искаме да проверим дали има някакво прикриване на факти, относно кореспонденцията, която е водена с всички потенциални страни за сключване на договори. Искаме да сме прозрачни и съм убеден, че шумът, който се вдигна от страна на БСП и президентската институцията ще ни даде повод да отговорим на обществото с един прозрачен подход, заяви Цветанов.

Когато се търси истината, трябва всички отговорни и засегнати страни да са солидарни, а не да саботират процеса по различен начин, каза той.

Анкетната комисия бе поискана и за да установи дали служебно не е бил дисквалифициран един от участниците (има се предвид португалската оферта за използвани F-16).

България е отказала изтребителите F16
, защото офертата не отговаряла на условията за плащане, обяви миналия петък вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Герджиков: Няма “предрешаване“ за самолетите “Грипен“

За разлика от едно влязло в сила съдебно решение, едно решение било на МС, било на парламент, може да се променя колкото пъти иска, каза по БНР бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков. Той добави, че през април е попитал президента Румен Радев, в качеството му на доскоро командващ ВВС, дали служебният кабинет е трябвало да вземе решението за изтребителите, но не е имало “никакъв намек“ от страна на държавния глава за това как да бъдат класирани офертите.

В тази експертна комисия, струва ми се от 19 души от различни ведомства са взели решението, доколкото знам, единодушно, каза Герджиков.

Така, че нека да разпитат всички членове на тази експертна комисия - от Министерството на отбраната, от ВВС, от ДАНС  и от още няколко ведомства, които са се подписали без нито едно особено мнение  за тази класация, която всъщност ние само валидирахме. Не направихме нищо повече. В никаква степен не се притеснявам, защото съм постъпил абсолютно законосъобразно, абсолютно праволинейно така, както се изисква от един кабинет, категоричен е Герджиков.