В доклад за превенция на корупцията, свързана с миграционната криза, се предлага "иницииране на обществен дебат във връзка с инкриминиране на робството".

Въпросният доклад всъщност е посветен на кризата с бежанците и "открива топлата вода" за проблеми, огласявани от медиите години наред.

В случая с робството е цитирана книгата на конституционния съдия и бивш главен прокурор Борис Велчев "Робството и българското наказателно право", издадена през 2016 г.

"Без да ангажираме позиция по въпроса - следва ли да се инкриминират различните проявни форми на робството, намираме за уместно инициирането на обществена дискусия по този въпрос с широкото участие на институциите и структурите на гражданското общество", прелива от пусто в празно БОРКОР.

Наши експерти искат... "План Маршал" за Африка

В последните два-три месеца центърът усилено си изгражда имидж на много работеща институция. Причината очевидно е, че при всяка смяна на властта изниква въпросът какво точно той работи, коментира "Сега".

От есента администрацията му видя златна мина в темата за бежанците и затова непрекъснато се организират дискусии с външни експерти, на които вероятно се плащат хонорари с парите на данъкоплатците.

На дискусия тази зима, въпросните експерти са давали екзотични идеи, се вижда от изказванията им, които са цитирани на страницата на БОРКОР.

Въпреки че това не зависи от България, е препоръчвано "ЕС да формира собствена миграционна политика", както и "изработване на план "Маршал" за Африка".