Путин негласно разкритикува политическия си опонент Алексей Навални, чиито усилия за разкриване на корупцията във властта предизвикаха национални протести миналия месец, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Президентът не назова поименно Навални, но стана ясно, че има предвид него. Путин каза, че е важно да се прави разлика между хората, които наистина искат да се борят с корупцията за "укрепване на държавата" и хората, които се опитват да използват борбата с корупцията в преследване на свои политически интереси.

Преди месец организираните от Навални антикорупционни протести бяха най-масовите и най-разпространени улични демонстрации в Русия от години.

Навални обяви намерението си да се кандидатира за президент през 2018 г., когато се очаква Путин да се яви за четвърти мандат.

Путин даде съседна Украйна като пример за антикорупционна борба в услуга на политически цели. Там протестиращи срещу корупцията свалиха проруския президент през 2014 г.

Руският държавен глава твърди, че положението с корупцията в Украйна се е влошило при управлението на новото, прозападно правителство, отбелязва АП.

Според годишния индекс за възприемане на корупцията на "Трансперънси интернешънъл" в Украйна има леко подобрение по този показател и от 144-то място през 2013 г. тя е на 131-во място през 2016 г.