Преди 15 години, когато бях в България, задавах един и същ въпрос - колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция. В отговор ми се усмихваха. От две седмици задавам същия въпрос и отговорът е същият", коментира пред Нова телевизия шарже д'афер Родерик Мур, който бе зам.-посланик в посолството на САЩ в периода 2000-2003 г.

По думите му българските граждани смятат, че корупцията се шири на всички нива и има една класа от хора, които са над закона, а щом хората имат усещане, че една класа е над закона, това е проблем.

В САЩ има над 1000 дела за корупция на година на всички нива, подчерта той.

У нас за първи път през юли в затвора влезе магистрат. Бившият прокурор от Шумен Румен Пенев бе осъден на 3 години лишаване от свобода за подкуп от 21 000 лева.

Мур изказа и още едно свое наблюдение - че българите живеят с усещането, че благата от икономическия растеж не се разпределят равномерно.
 
За американското оръжие

По повод публикация във в. "Гардиън", че САЩ може да разположат най-модерните си изтребители Ф-22 в близост до Русия, включително в България, Мур каза, че няма такава информация. Той все пак призна, че в Европа ще бъдат дислоцирани подобни самолети.

Изненадан съм от тази истерия. България и САЩ са съюзници – напълно разбираемо е защо провеждат съвместни военни операции и учения. Освен това България е суверенна държава и сама решава за разполагането на чужда военна техника на нейна територия. Това не се случва без съгласието на властите”, заяви временният посланик.

Вчера от Министерството на отбраната съобщиха, че в България пристига американска техника за планираната съвместна многонационална подготовка "Black Sea Rotational Force - Platinum Lion 16-1". В състава й влизат 4 танка М1, бронетранспортьори "Страйкър", артилерийски системи, както и поддържаща техника.