Близо 60% от участниците в анкета на "Трансперънси интернешънъл" са на мнение, че през последните 12 месеца корупцията се е увеличила, докато през януари 2016 г. те са били около 30 на сто, посочва организацията.

44% от американците смятат, че корупцията е най-широко разпространена в Белия дом. На това мнение са били 36% през 2016 г.
Почти 7 от всеки 10 души смятат, че правителството не успява да се бори с корупцията.

Близо една трета от изследваните афро-американци смятат полицията за високо корумпирана, в сравнение с една пета в същото изследване през миналата година.

55% от американците се страхуват от репресивни мерки като основна причина да не съобщават за корупция, при 31% през 2016 г.

74 на сто заявяват, че обикновените хора могат да променят нещата в борбата срещу корупцията. Най-голяма част от анкетираните смятат, че това може да стане чрез избори. Според 28% от респондентите пускането на бюлетина за "чист" кандидат или партия, които могат да се борят с корупцията, би решило проблема.

Проучването на "Трансперънси интернешънъл" изследва степента на корупция в девет влиятелни групи. Сред тях са националното правителство (кабинета на президента, членове на конгреса, правителствени служители), държавни служители, които работят на ниво служба (данъчни служители, полиция, съдии, местни служители) и тези, които не са част от правителството ( бизнес ръководители, религиозни лидери).

От тези категории, държавните институции и длъжностните лица във Вашингтон се възприемат като най-корумпирани в страната.
Близо една трета от анкетираните смятат, че в бизнеса също се шири корупция. Най-голямо е доверието към съдебната система - едва 16% от запитаните не вярват в почтеността на съдиите.