По време на първия си телевизионен дебат със своя главен опонент - подкрепения от БСП ген. Румен Радев, Цачева заяви:

"Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея - въпрос на младежки години и увлечение. Който на 20 г. не е бил социалист, няма сърце. Ако на 40 обаче продължаваш да си социалист - нямаш мозък".

Тя обясни, че перифразира Бърнард Шоу, но подобна мисъл е използвана от Уинстън Чърчил и други известни личности. Според Benham‘s Book of Quotations автор е френският премиер и историк Франсоа Гизо (1787-1874), който е казал: "Ако не си републиканец на 20 значи нямаш сърце. Ако все още се такъв на 30, значи нямаш глава", съобщи "24 часа".

След репликата на Цачева, Радев коментира, че говори как ще обединява нацията, "а в момента изхвърли всички хора социалисти като безмозъчни същества".

Цачева отвърна, че това категорично не е вярно и цитирала в шеговит план.

Лидерът на БСП обаче реагира остро в профила си във Фейсбук:

"Изказването на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева, че „ако на 20 не си социалист – нямаш сърце, а ако на 40 все още си социалист, значи нямаш мозък” е арогантна и цинична обида към всеки, който се бори за повече справедливост, солидарност, равен старт и свобода в обществото ни

Г-жо Цачева, думите Ви говорят достатъчно за Вашия морал и за Вашия стил в политиката. Моралът на младини да направиш избор, от който по-късно да се отречеш в името на кариеризма. Стил на омраза и противопоставяне. Вие не се поколебахте да разделите българите на имащи и нямащи мозък – недопустима арогантност за политик, претендиращ да бъде държавен глава и обединител на нацията.

Г-жо Цачева, в политиката са важни идеите, но най-важно е сърцето. Вие идеи нямате. Днес показахте, че нямате и сърце да бъдете президент на всички българи, дано поне намерите „мозък”, за да се извините”.

По-рано и бившият депутат от БСП, сега независим - Георги Кадиев, също атакува Цачева заради тези думи. Той се обърна към нея в социалната мрежа с думите:

"Аз на 40 бях социалист. Като завършиш моите университети и говориш моите езици, тогава ще ми обясняваш. А не да ми пееш Окуджава на развален руски и да лъжеш в биографията си, че говориш немски".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За шегата на Цачева в дебата с Радев