Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

По думите на Нинова обвиненията за връзка между левицата и хидровъзела „Цанков камък“, чието строителство се разследва, са с цел да се омаловажат усилията й за справяне с паралелната държава.

„Да ни се отнеме правото да претендираме, че автентично и истински искаме да се справим с нея“, уточни председателят на БСП, цитиран от "Фокус".

Нинова припомни, че преди дни изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което пита дали нейното име излиза някъде във всички направени досега предварителни проверки, досъдебни производства, експертизи на документи и разпити на свидетели около "Цанков камък".

„Получих отговор от главния прокурор, за което му благодаря. В него се казва, че нямам нищо общо с тази работа. Затова пристъпвам към второто действия - сега всички, които си позволиха да свържат моето име с корупция и „Цанков камък“, отиват на съд“, потвърди неотдавнашната си закана лидерът на БСП.

Тя отново изтъкна, че това се отнася за всички - "от министър-председателя Бойко Борисов до подгряващите го говорители".

Нинова вече категорично отрече твърденията на ГЕРБ, че докато беше зам.-министър е била обвързана с проекта. Той стартира в правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и нямам никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство - от 2005 до 2007 г., подчерта тя.
Това твърдение направи депутатката от управляващата партия Десислава Атанасова.

Лидерът на БСП изпрати и писмо до австрийския посланик у нас с настояване властите и прокуратурата във Виена да отговорят верни ли са твърденията на премиера Бойко Борисов, че има корупция около проекта, в който участват и фирми от Австрия.

Днес Корнелия Нинова съобщи още, че утре внася писмо до Специализирания наказателен съд с искане да бъдат огласени политиците, финансирани от КТБ. От партията настояват те да понесат отговорност.

На въпрос дали президентът е надхвърлил правомощията си, като обеща закрила на Цветан Василев, ако се върне и свидетелства в България, тя коментира:

„Случаят "КТБ" е много по-интересен за нас и за мен от тази гледна точка кой политик е финансиран от банката, отколкото позицията на президента“.