Ще стана премиер, ако спечелим изборите, категорична беше Корнелия Нинова. Относно това с кой ще се коалира, та посочи, че това зависи от резултатите, платформите и преговорите . По думите ѝ най-близки по идеи и платформи са „Обединените патриоти”, и затова първо тях биха поканили на разговор.

„Не бихме правили коалиция с ГЕРБ. За нас това не е приемлив вариант (…) ДПС – два пъти понесохме загуби с такава коалиция и трети път не бихме го допуснали.

За „Воля” – изненада съм от това, което правят в последните дни – завоя, който взимат към БСП. Миналата седмица бяхме посочвани като злото в България, а сега се превърнахме в във възможен партньор. Това означава, че са непоследователни, такива коалиции няма да правим. С партии, които са при нас само да се възползват от властта и субсидиите, коалиции не желаем”, заяви Нинова.

„Не мисля за вариант втора сила, сигурна, съм че печелим тези избори, необходима ни е стабилност. Поради две причини – заради заплахата от Турия и заради председателството на ЕС.

Относно грешките, които са правени от БСП, Нинова заяви, че партията е реагирала на обвиненията, че елитът ѝ е откъснат от хората, и това е поправено с промяната в устава, с който всички членове избират председателя и с въвеждането на мандатността – един депутат може да е в парламента най-много 12 години.

„Според мен винаги сме допускали и комуникационна грешка – правим добри неща и не ги обясняваме. Когато стана министър-председател, всяка седмица се изправям пред народа си и ще им обяснявам направих и кое не”, обеща Нинова.

„Ще чакам делото, той ще загуби в съда”, обяви Нинова относно новината, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще я съди за думите „Ти си крадец”. Нинова уточни, че думите й са изопачени, тя е използвала поговорката „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!”. Тя смята, че това дело е опит Борисов да мобилизира твърдото ядро на партията.

Лидерът на БСП твърди, че са изопачени и думите й „демокрацията ни отне много”, за които често е критикувана. Лидерът на социалистите уточни, че е имала предвид периодът на прехода. Не изпитвам носталгия по комунизма, категорична е тя. Въпреки че се наричаме другари в партията БСП е най-демократичната партия в България, защото въведохме пряката демокрация, заяви Нинова.

Никога не съм била член на друга партия освен на БСП, категорична е Корнелия Нинова. Тя уточни, че е свързвана със СДС и с Иван Костов, защото по време на кабинета „Костов” е била назначена във външнотърговска фирма.

Не познавам Костов и не съм близка с него, не харесвах управлението му, уточни лидерът на социалистите. Именно след този период тя се насочила към БСП по чисто прагматични причини – програмата на партията по отношение на външнотърговската политика. Баща й е бил член на БКП, тя няма ясен спомен от периода на социализма, защото е била малка.

10% от доходите си всеки месец Нинова внася като членски внос. Докато е работила като депутат вноската е била 250 лв. Доходът на семейството й е 2500 лв. – нейният и на съпруга й. Синът й живее зад граница. „Зная 2 и 200. Живяла съм и много бедно, и спокойно, но никога богато”, обяви лидерът на БСП.

БСП няма да премахне изцяло плоския данък. Предложението на социалистите, ако дойдат на власт, е частично запазване на плоския данък и данъчни облекчения за младите семейства с деца, които имат до определени доходи.

Предлагат увеличаване на данъчната тежест само за хората с доходи над 10 000 лв., които са около 7 хил. души. Те ще бъдат облагани с 20%. За останалите данъкът върху доходите ще е 10%, колкото и в момента.

БСП обещава и актуализация и увеличаване на пенсиите, което ще струва около 800 лв. Те щели да дойдат от ограничаване на контрабандата и като се спре кражбата от страна на т. нар. паралелна държава – 10 млрд. лв.