Оставката дойде след демонстративната намеса на премиера Бойко Борисов. А би следвало българският парламент, като най-висшият политически орган в една парламентарна република, да е независим, да регулира сам вътрешните си конфликти и да контролира правителството, а не обратното, казва в интервю за сайта EURACTIV президентът Румен Радев.

Той заяви, че има ценностни противоречия с правителството, които понякога създават напрежение:

"Например за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство.

Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години. А ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, на начина на харчене на еврофондовете, и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време."

По повод скандала със закупуването на нови изтребители и създаването на специална парламентарна комисия за това, Радев посочва, че тези атаки, които според него са инсценирани, са започнали, когато е обявил, че у нас няма политическа воля за борба с корупцията.

Той посочи, че не може страната ни да прехвърля отговорността на Европа за решаване на собствените си проблеми в сферата на отбраната.

По повод възможните геополитически рискове по време на българското европредседателство президентът посочва, че най-голямата опасност е Европа да остане встрани от динамичните процеси в световен мащаб.

”Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика”

В интервюто държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа.

„Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията“, посочва президентът.