"Не знаем какъв консенсус търси, след като го няма в собствената му партия, парламентарна група и коалиционните партньори. Ако очаква консенсус от БСП, няма да го получи. Ние по тази тема имаме своята позиция и тя няма да се промени, независимо какъв натиск ни се оказва”, каза още Нинова на пресконференция в централата на БСП.

Тя добави, че конвенцията не само, че не е оттеглена от парламента, както е казал Борисов, а е разпределена за разглеждане в комисии.

„Към днешна дата – Комисия по правни въпроси, Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Комисия по образование и науката, гледана е вече в Комисия по външна политика и има доклад по нея. Ще повярваме в думите му, че ще я оттегли, ако утре, на заседание на МС, правителството реши да оттегли внесената в парламента Истанбулска конвенция. Всичко друго би било за залъгване на хората, за успокояване на общественото мнение и тупане на топката, докато се търси някакъв измислен консенсус”, подчерта лидерът на левицата.

Миналата седмица Бойко Борисов обяви в интервю:

"Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има абсолютен консенсус в българското общество. Щом хората са уплашени – махаме я, връщаме дебата отначало. И аз като лидер на ГЕРБ това ще разпоредя и на своите депутати, няма да се занимавате с конвенцията, докато не седнем наново и кажем кое е добро като текст, дори един Джамбазки казва: "Аз бях въздържал се, защото има и много хубави текстове". Добре, дайте да приемем хубавите текстове, които защитават жените и децата от насилие".

Защо прокуратурата мълчи за оградата?

Корнелия Нинова изрази недоволство и от действия на прокуратурата, защото все още партията не е получила информация от доклад на ДАНС за оградата по границата с Турция, който беше изготвен след сигнал на Елена Йончева.

"Питаме главния прокурор Сотир Цацаров защо не ни се отговаря за истината за оградата - прикрива ли се нещо?", каза лидерът на БСП.

Тя добави, че се обръща към него тъй като на 6 декември 2017 г. е заявил в правната комисия на парламента, че има доклади на Агенцията за държавна и финансова инспекция и на ДАНС, изпратени в прокуратурата.

"Ние от една седмица искаме от ДАНС резултат на доклада. Поискахме от главния прокурор официално с писмо да ни информирa - ще има ли образувано досъдебно производство по оградата, за какви пари става дума, за какви завишения на действителната стойност?", запита още Нинова.

"Ние настояваме прокуратурата да образува дело. Защо до този момент дело не е образувано? Това е скандално", каза и самата Елена Йончева, според която докладът е "разгромяващ".