Думите на лидера на БСП са по повод на това, което генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес заяви в телевизионно интервю .

Според него Корнелия Нинова не знае как вървят нещата в Европа.
"Тя не е наясно, че когато прави декларации, хората в другите европейски столици не виждат Нинова, виждат България. Не искам България да има лош имидж навън, защото Нинова не е България", каза Лопес.

Ако тя стане премиер, надявам се да промени подхода си, да не вини всеки ден Брюксел, добави лидерът на ЕНП Антонио Лопес.

По повод на това Корнелия Нинова заяви:

За втори път се месите във вътрешните работи на суверенна България и показвате неуважение към българския народ. Първият път заявихте: „смирено очаквам, че на предстоящите избори българските граждани ще Ви покажат, че не сте способна да поемете огромната отговорност за управлението им".

Днес вече не очаквате смирено, а пряко се намесихте в изборния процес. Говорите за демокрация, но грубо нарушихте поне два демократични принципа - за ненамеса във вътрешната политика на друга държава и вторият - нарушихте законите на страната, за което сезирам СЕМ и ЦИК.

Питам Ви, Вие от каква позиция поучавате българите?

Вашето управление не ни доведе до единен и силен Европейски съюз, с равноправни граждани в него. Днес, Вие предлагате Европа на две скорости и ни слагате във втората.

Не ние, а Вашето управление докара евроскептицизма и популизма. Разбирам, че със зъби и нокти браните статуквото в България и послушния и удобен Борисов. Затова Ви заявявам, че няма да променя позицията си за:

1. Единен и силен Европейски съюз, а не такъв, в който слагате България във втората скорост

2. Уважение към българския народ - като към равноправен на вашите народи.

3. Равнопоставено партньорство с другите европейски лидери, а не послушание и превиване на гръб пред Вас.