Парламентарната комисия по отбрана подкрепи с 11 гласа "за" и един "въздържал се" решението за приемане на проект за инвестиционен разход "придобиване на нов тип боен самолет", предаде БТА.

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет е мащабен и комплексен, включващ не само придобиването на самолетите и въоръжението, а и всичко необходимо за ефективната експлоатация на самолетите през жизнения им цикъл.

Предвижда се проектът да има два етапа - първият, от 2018 г. до 2021 г., предвижда придобиване на осем броя, а при финансова възможност - и по-голям брой, а вторият - до 2023 г., когато да се придобият останалите осем.

Атанас Зафиров от "БСП лява България" коментира, че не вижда откъде ще се вземат реално пари и е скептичен към възможността на държавата да отдели тези средства. Той посочи, че не е убеден, че възможностите на съществуващата в момента техника са изчерпани напълно.

Ген. Румен Радев, командир на ВВС, посочи, че икономически МиГ-29 няма да ни излезе по-евтино и обясни, че експлоатационният ресурс се отнася само до конструкцията, а не например за двигателя.

Ген. Радев обясни още, че в пакетната цена влизат не само осем самолета, а става дума за сложна система, която включва и наземно оборудване, оборудване за тренажорни системи, спомагателно оборудване, въоръжение и обучение.

Всяко закъснение може да се окаже фатално за нашите ВВС, състоянието на МиГ-29 не е розово, коментира той и отбеляза, че трябва колкото се може по-скоро да тръгне проектът за новия самолет.

Министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че ако се реши да се модернизират МиГ-29, сумата ще бъде приблизително колкото за нов самолет.

Депутатите от комисията по отбрана одобриха и проект за инвестиционен разход "придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" с десет гласа "за", без против и с трима "въздържал се".

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че анализът показва, че ако искаме да модернизираме напълно две фрегати, това ще струва 500 милиона лева.

"Тук няма политика, заставайки зад този проект, съм се водил само от професионализма на тези хора", каза той.

В сряда министър Ненчев обяви, че специална продукция за над 640 млн. евро са продали българските фирми от отбранителната промишленост през миналата година, а износът е увеличен с над 50%.

АНКЕТА: Да увеличи ли България средствата за отбрана?