Това задължава американските военноморски сили да се запитат дали не са станали жертва на кибератаки, коментират чуждите медии, цитирани от БТА.  

Според някои специалисти злонамерени лица или организации не могат да предизвикат такъв нещастен случай с оглед американските системи за сигурност и логистичните усилия, необходими за събиране на два кораба в една и съща точка. Други обаче смятат, че тази "черна серия" не може да се обясни само с човешки грешки и съвпадения.

В понеделник американският разрушител "Джон С. Маккейн" се сблъска с петролен танкер преди рутинно посещение в пристанището на Сингапур.

Десет моряци бяха обявени за изчезнали, петима други пострадаха, след което военният флот на САЩ съобщи във вторник, че гмуркачи са открили останките на хора от екипажа. Командващият ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън допусна в понеделник като причина за инцидента външен фактор или кибератака, но подчерта, че не се стреми да предвиди резултата от разследването.

"Разглеждаме всички възможности - заяви той. - Както направихме в случая с "Фицджералд"." Два месеца преди това, на 17 юни, седмина моряци загинаха при сблъсък на американския разрушител "Фицджералд" с контейнеровоз недалеч от Япония.

Тази година в Тихия океан имаше още два инцидента, останали почти незабелязани. През януари крайцерът на САЩ "Антиетам" заседна на плитчина край базата си в Япония, а през май "Лейк Чамплейн" се сблъска с южнокорейски риболовен кораб. Жертви нямаше.

Не се отхвърля нито една версия

Командващият Тихоокеанския флот адмирал Скот Суифт заяви, че не изключва инцидентът от понеделник да е предизвикан от саботаж, като изтъкна, че се разглеждат всички хипотези. "Не отхвърляме нито една версия", каза той, запитан дали не може да става дума за кибератака. Аналитиците са на различни мнения по въпроса. Според някои екипажите може просто да са били преуморени, защото изпълняват множество задачи в региона. Не е лека задача и самото корабоплаване в тези морета, пълни с търговски кораби.

Други са склонни да търсят по-мрачни обяснения за станалото.

Итар Глик, оглавяващ израелската компания за кибернетична сигурност "Вотиро", смята, че системите Джи Пи Ес на американските кораби може да са били саботирани с цел да съобщават неверни данни за местонахождението им.

"Нищо чудно да се опитат например пирати. И ако ги подкрепя някоя държава, ще разполагат и с нужните ресурси за такава атака", каза той пред АФП.

Работил преди, както казва, за израелското разузнаване, Глик сочи за най-вероятни виновници при това положение Китай и Северна Корея.

Напрежението между Пхенян и Вашингтон е стигнало върхова точка; междувременно КНДР бързо напредва в развитието на ядрената и ракетната си програма. Наскоро Северът бе заподозрян като извършител на поредица от кибератаки, включително пиратското нападение срещу "Сони пикчърз" през 2014 г. и кражбата на милиони долари от централната банка на Бангладеш.

Заглушаване

САЩ неведнъж са обвинявали Пекин в кибератаки срещу американски предприятия, по-специално с цел индустриален шпионаж. Китай също твърди, че става жертва на подобни операции. Глик напомня инцидента с предполагаемо мащабно заглушаване на Джи Пи Ес сигнала през юни в Черно море, причинило смущения в системите на двайсетина кораба.

Джефри Стюцман, ръководещ разузнавателните операции на американската компания за кибернетична сигурност "Уопак лабс", обясни пред АФП, че според него е "напълно възможно" последният сблъсък да е предизвикан от кибератака.

"Много ще се учудя, ако става дума за човешка грешка - четвърти път поред", каза той. Други обаче не вярват в подобен сценарий.

Според Закари Фрайър-Бигс от консултантската фирма "Джейн'с бай Ай Ейч Ес маркит" дори ако системата Джи Пи Ес на един кораб се повреди, по принцип се включват други механизми за сигурност - като при смяна на караула.

"Сблъсък може да стане, само ако откажат и другите уреди", посочи експертът. Даниъл Пол Гьоц от американската компания "Лантиум" додава, че трудно може да се предизвика инцидент умишлено - за целта трябва да се знаят точното местоположение и скоростите на двата кораба.

Гьоц припомня и високотехнологичното оборудване, използвано от САЩ: "Американската армия си служи с добре подсигурена, силно кодирана Джи Пи Ес система. Рискът някой да поеме контрола над един военен кораб е близък до нулата."