Агенцията, цитирана от БТА, се позовава на показанията на единственият оцелял - 16-годишен гамбиец.

Натъпканото с хора корабче потеглило в неделя или понеделник от либийското пристанище Сабрата, но започнало да се пълни с вода няколко часа по-късно и потънало.

Младият гамбиец разказал пред представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, че е оцелял, като се вкопчил в туба от бензин.

Пет деца и няколко бременни

Спасил го испански военен кораб, участващ в "София" - европейската операция за борба с трафика на хора. После катер на италианската брегова охрана го откарал до Лампедуза, италианския остров, намиращ се най-близо до бреговете на Африка.

Момчето разказало, че на корабчето е имало пет деца и няколко бременни жени. Мигрантите идвали от Нигерия, Гамбия и Мали.

Обикновено европейските кораби спасяват хората от самите несигурни лодки и гемии, с които престъпни банди ги пращат към Европа. Но не са рядкост и корабокрушенията.

От началото на годината най-малко 590 мигранти са загинали или изчезнали край либийските брегове. Това сочат данни на Международната организация за миграцията, публикувани преди това корабокрушение.