Това съобщиха в Катания в Сицилия представители на Върховният комисариат за бежанците на ООН и Международната организация за миграциите.

Представителите са разговаряли с 27-те оцелели, които по-рано тази нощ бяха докарани от италианските гранични патрули в Катания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>


Можем да кажем, че загиналите са 800, заяви Карлота Сами, говорителка на Върховния комисариат за бежанците в Италия. Тези данни потвърди и Флавио ди Джакомо, говорител на Международната организация за миграциите.

Според оцелелите в потъналия кораб е имало малко над 800 мигранти. Според различни досегашни информации в кораба имало между 700 и 950 мигранти, от които петдесетина деца и 200 жени.

Според оцелелите стотици хора са загинали при преобръщането на кораба, който ги транспортирал край бреговете на Либия.

Сред тях е имало и деца на 10-12 години. Имало е сирийци, около 150 еритрейци, сомалийци. Те са потеглили в 8 ч. сутринта в неделя от Триполи в Либия. Оцелелите са от Мали, Гамбия, Сенегал, Сомалия, Бангладеш и Еритрея. Сред тях има 4 непълнолетни.

Оцелелите бежанци са настанени в центрове за прием на мигранти. Те са разказали, че корабът потънал, когато хората на него се втурнали на едната му страна, за да викат за помощ към преминаващ португалски търговски кораб.

Двама от оцелелите бежанци - тунизиец и сириец, бяха арестувани по подозрения, че са капитанът и член на екипажа на потъналия кораб. Те бяха обвинени за трафик на хора, а капитанът беше обвинен и за убийството на много хора.

Море гробница

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви вчера, че Европейският съюз се нуждае от спешен план за справяне с растящата хуманитарна криза с мигрантите в Средиземно море по повод потъналия кораб с имигранти край Либия.

Той подчерта, че е необходимо това море да не бъде повече гробница, а страните от Южна Европа - склад за човешки души.

Австралия: Връщайте корабите

Австралийският премиер Тони Абът пък препоръча днес на ЕС да последва примера на страната му и да отпраща всички мигранти, пристигнали по море, за да избегне трагедии като последната, предаде Франс прес. Според него ефикасно ще бъде само системното връщане на корабите.

Малко след идването му на власт през 2013 г. консервативният кабинет започна с помощта на войската операция "Суверенни граници", целяща да обезсърчи бежанците, решили да пристигнат по море. 1200 бежанци загинаха през управлението на предишното лейбъристко правителство, а според десницата, за близо година и половина, откакто е на власт, нито един мигрант не е загинал в океана.

Политиката на австралийските власти е следната - първо, военноморските сили спират мигрантските кораби и ги връщат в пристанището, откъдето идват, често пъти в Индонезия. Освен това, пристигащите се настаняват в бежански лагери на острови в Тихия океан. Дори ако молбите им след проучване бъдат сметнати за легитимни, Канбера не им разрешава да се заселят в Австралия. Могат да се завърнат в страната си, да живеят в островните лагери или пък в Камбоджа - бедна страна, с която Австралия е сключила съответно споразумение.