Международната организация по миграция (МОМ) е получила сигнал за бедствие от един пътниците на кораба, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Международната организация по миграция получи в Рим обаждане за помощ от кораб в международни води. Има три кораба. Човекът, който се обади, казва, че на неговия кораб има над 300 души и той е на път да потъне", се казва в изявление на международната организация, базирана в Женева.

Човекът, подал сигнала, е съобщил за около 20 загинали на неговия кораб, предаде АП.
Той не е казал нищо за останалите два плавателни съда.

Международната организация по миграция не съобщи други подробности, включително откъде точно е подаден сигналът за бедствие.

От МОМ уточниха, че са предали информацията на италианската брегова охрана, но от там са заявили, че заради вчерашния инцидент с потъналия кораб с имигранти край брега на Либия нямат достатъчно ресурси да започнат спасителна операция и могат само да пренасочат търговски кораби към района.

Италиански и малтийски кораби са се отзовали на сигнал за помощ от два кораба с имигранти близо до бреговете на Либия, съобщи италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Асошиейтед прес.

Той заяви на пресконференция с премиера на Малта Джоузеф Мускат, че кораби от двете страни са отговорили на сигнала за бедствие от надуваем сал до либийското крайбрежие със 100 до 150 души на борда и на друг кораб с 300 души на борда.

Кораб с нелегални имигранти потъна до гръцкия остров Родос, след като се разби в подводни скали, има поне 3 жертви, предадоха междувременно гръцки медии, цитирани от БНР.
На кораба е имало около 200 имигранти. Спасени са над 80.

Гръцките власти провеждат мащабна спасителна операция.

"Морето е пълно с хора", коментират очевидци.

Включиха се и спасителни хеликоптери, защото мястото е пълно с подводни скали и е прекалено опасно.

Море гробница

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви по-рано, че Европейският съюз се нуждае от спешен план за справяне с растящата хуманитарна криза с мигрантите в Средиземно море по повод потъналия кораб с имигранти край Либия.

Той подчерта, че е необходимо това море да не бъде повече гробница, а страните от Южна Европа - склад за човешки души.

Ципрас настоя предложеният от него спешен план да предвижда конкретна подкрепа за средиземноморски държави като Гърция и Италия, които понасят основната тежест на имиграционната криза.

"Днешната трагедия (до Родос - бел.ред.) за пореден път поставя въпроса за промяна в политиката на Европа по отношение на силната имигрантска вълна", заяви еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос.

Спешна среща с него поиска архиепископът на Атина и цяла Гърция – Йеронимос. Той се възмути, че нищо не се прави, за да се избегнат подобни трагедии.

ЕС свика днес спешна обща среща между министрите на вътрешните и на външните работи в Люксембург заради проблема с миграцията през Средиземно море.

Шокиращи данни

Около около 1 милион мигранти са на път да отплават от Либия за Европа, заяви междувременно италианският прокурор Маурицио Скалия, цитиран от ДПА.
Той работи в прокуратурата на Палермо и разследва мрежи за трафик на хора.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците броят на мигрантите, прекосили Средиземно море с плавателни съдове миналата година, е бил малко под 220 000, 170 000 от които са пристигнали в Италия.

Полицията в Южна Италия съобщи, че е разбила голяма мрежа за трафик на хора, отговорна за достигащите италианските брегове вълни от имигранти.

Маурицио Скалия заяви, че са издадени заповеди за задържане на 24 души, 14 от тях в Италия, но поне един от тях се укрива в Либия, предаде ДПА. Етиопецът Ермиас Гермей вече е с издадена заповед за арест във връзка с корабокрушение през октомври 2013 г. край остров Лампедуза, при което загинаха 366 души.