Корабът е отплавал на юг, в посока към Средиземно море, уточнява руската агенция.

Конвенцията от Монтрьо (1936 г.) ограничава времето за престой на кораби на нечерноморските държави в акваторията на Черно море до 21 денонощия. Флагманът на VI флот остана само две седмици.

Американските кораби, влизащи в Черно море, обикновено остават там в продължение на целия разрешен срок, сочи Интерфакс.

Отплаването на „Маунт Уитни” може да да е свързано с очакваното за тази седмица влизане в Средиземно море на корабна група на руския военноморски флот, смятат експерти. Начело на формацията, чието движение НАТО наблюдава много внимателно, е самолетоносачът „Адмирал Кузнецов”.

В Черно море флагманският кораб на Шести оперативен флот на ВМС на САЩ посети пристанищата Бургас, Констанца (Румъния) и Батуми (Грузия). Той взе участие в международни в региона.

"Маунт Уитни" беше влизал в Черно море през септември 2008 г., доставяйки помощ за Грузия след конфликта й с Русия през август с.г.

В събота напусна Черно море и френската ракетна фрегата «Премие метр л’Ер”, която влезе там на 6 октомври.

След възникването на кризата в източните райони на Украй в Черно море редовно се намират кораби на САЩ и други нечерноморски страни от НАТО, припомня Интерфакс. Тази година в морето няколко пъти влизаха такива кораби, включително на САЩ, Канада и Франция.