Към 9 ч днес имаше поне трима спасени моряци от екипажа на кораба за насипни товари, потънал в района на Керченския пролив.

"На 19 април 2017 година в акваторията на Черно море претърпя крушение корабът "Герои Арсенала", гласи съобщението от МИС.

Сигнал SOS от капитана е бил получен около 03.54 часа московско време (сега съвпада с българското).

Поради силната буря корабът се е разцепил на две и е потънал, уточни по-късно преслужбата на руския търговски флот, цитирана от Интерфакс. Това е станало на около 14 километра от линията на строящия се Кримски мост.

Корабът с водоизместимост 3500 тона, плаващ под панамски флаг, е превозвал зърно от Азов за Турция. Екипажът му е бил 12-членен: 9 украинци, двама руснаци (включително капитана) и един грузинец.

Към района на спасителната операция са насочени корабите "Епископ", "Армада Навигатор", "Барнет", Айгас" и "Аелос", които са се намирали наблизо.

В издирването от 06.20 часа участва спасителният кораб "Демидов", пристигнал от пристанище Керч. А от Ростов на Дон е долетял хеликоптер на МИС. В момента се обсъжда и изпращането на военен хеликоптер "Ка-32".

Общо почти 130 души, техника и 8 плавателни съда са привлечени в издирването на  "Герои Арсенала", съобщи говорител на МИС.

Трима души от от екипажа на потъналия кораб са спасени, предаде по-късно тази сутрин Интерфакс. Забелязани са в леденостудените вълни и други моряци със спасителни жилетки. Но тяхното състояние засега е неизвестно.

Силна буря затруднява издирвателно-спасителната операция, съобщават от министерството. Духа югозападен вятър със скорост до 20 метра в секунда, а вълнението е 4 бала. Вчера за района е било обявено щормово предупреждение.